Kielsen vil gøre noget for lomvien

En total fredning eller en forkortelse af fangstperioden. Kim Kielsen har endnu ikke lagt sig fast på en model, men noget skal der gøres, siger han.
14. marts 2014 06:12

- Lomvien er en meget omtalt fugl, ikke mindst fordi der lader til at blive færre og færre af dem.  Derfor skal der gøres noget nu.

Det gør naalaakkersuisoq for miljø Kim Kielsen (S) klart. Han vil komme med et forslag, men beslutningen skal træffes i Inatsisartut.

- Det er op til Inatsisartut at vide hvordan og hvorledes. Skal vi have en total fredning, som det er blevet foreslået fra biologisk side eller en forkortelse af jagtperioden. Hvis vi fortsætte som i dag, så kan det få nogle fatale konsekvenser for den fugl, siger Kim Kielsen.

Han peger på, at Lomvien jo kun lægger et til to æg årligt og først begynder at lægge æg fra de bliver 5 år. Derfor tager det også tid at genoprette bestandene.

Lige nu overvejer han to muligheder, som han håber kan være med til at vende udviklingen og få flere lomvieskrig til at slå ind mod de grønlandske klipper.

- Biologerne har nævnt, at der er mulighed for en 10 år fredning, og der er mulighed for en forkortelse af jagtperioden, for den tilstand vi har nu, den er ikke gangbar, sig Kielsen.

Naalakkersuisoq gør det altså klart, at der skal ske noget. Personligt ser han helst, at man vælger den mindst vidtgående model, så fangsten ikke skal indstilles totalt.

- Det er jo hele det bæredygtige biologiske univers, der skal hænge sammen. Og det er jo også mennesket, der lever i det. Så jeg hælder mere til en nedkortning af jagtperioden, forklarer han.