Kielsen: Vi skal bare glemme kritik

Ny rapport er et glimrende værktøj, men naalakkersuisoq har ikke tænkt sig at lytte til kritik fra lederen af arbejdet. Glem den, siger han.
14. marts 2014 13:10

Vi skal bare glemme den negative kritik fra lederen af stor rapport. Det var et af hovedbudskaberne fra naalakkersuisoq, Kim Kielsen, da han i går præsenterede den selvsamme rapport for den indbudte presse.

Stor rapport kritiserer manglende grønlandsk bæredygtighed

Anledningen var den kæmpe Arctic Biodiversity Asessment, hvor 253 forskere og relevante personer fra 15 lande har brugt over syv år og mere end 20 millioner på at kortlægge dyr og plante i det arktiske område.

Alle arktiske dyr og planter kortlagt

Allerede da rapporten kom ud under Arktisk Råds møde i Kiruna sidste år, var lederen af hele projektet ude med en kritik af Grønland, som han ikke mener lever op til principperne for bæredygtighed. Den køber naalakkersuisoq for miljø dog ikke.

- Skal vi ikke gå ud fra det, der står i rapporten. Det er nok vigtigere, at vi går ud fra det, der står i rapporten. Ikke hvad den enkelte person mener. Og i rapporten står intet om, at Grønland er et sted, man driver rovdrift, siger naalakkersuisoq for miljø Kim Kielsen.

Han henviser til leder af rapporten og Seniorrådgiver i Bioscience Hans Meltofte. Meltofte siger, at problemerne for blandt andet lomvien bunder i overudnyttelse. Han peger på, at vi her i Grønland er blevet flere de senere år, ligesom vi har opnået større materiel rigdom, hvilket betyder, at fangere har mere effektive både og våben til rådighed og dermed bliver mere effektive fangere.

Kielsen gjorde det dog ganske klart på dagens møde, at man bare skal glemme Meltoftes negative udmelding.

På spørgsmålet om det ikke er arrogant bare at sige, at man skal glemme en kritik fra lederen af rapporten, gør Kielsen det dog klart, at det mener han bestemt ikke.

- 253 forskere har været ude og sige nogle forskellige ting, og så går én ud og siger sådan. Hvad med resten? Hvad med dem, som har været med til at komme med input til den store rapport. Den går jo ikke.

Her bør det dog nævnes, at der heller ikke er nogen forskere, der er gået i mod Meltoftes udtalelser.

Til KNR fortæller Hans Meltofte dog, at en international rapport er et følsomt dokument, hvor man er påpasselig med kritik, og at hans kritik bunder i de oplysninger, han er kommet i forbindelse med i gennem arbejdet med rapporten.

Kim Kielsen gør det dog også klart, at rapporten er et virkeligt brugbart redskab for ham.
 
- Du kan jo bruge den meget politisk, der er jo mange forskellige værktøjer i den. Den har vist et billede af, hvordan ser verden ud i Arktis i dag. Og hvilke påvirkninger, der er  der i gang med at ske nu, og hvordan og hvorledes biodiversiteten er i gang med at ændre sig. Den viser et billede af, hvordan er vi placeret i Arktis, og hvad skal vi gøre for at bevare de forskellige enestående ting, vi har her i Arktis, siger Kim Kielsen.