Kemikalier går i arv

Det er ikke nok at kvitte smøgerne og begynde på en sund livsstil, når du bliver gravid. For det er ikke kun de skadelige stoffer, du indtager under graviditeten, der overføres til dit barn.
08. marts 2011 14:26

Også de forureningsstoffer, der gennem livet har ophobet sig i kroppen, overføres til fosteret. Både under graviditeten og i ammeperioden. Det skriver videnskab.dk.

I et nyt dansk-færøsk forskningsprojekt har man indsamlet prøver fra 100 nyfødte og deres mødre. I alt sporede forskerne hele 87 kemikalier i kvinderne og deres børn.

- Den ophobning af forurening i kvinden kan hun faktisk kun komme af med ved at blive gravid. Og det er meget uheldigt, da fosteret er særligt sårbart for skadelige påvirkninger under den tidlige udvikling, siger Philippe Grandjean.

Han er forskningsleder på projektet og professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

- Når barnet får overført forureningsstofferne, så kan det skade hjernens udvikling, immunforsvaret, kønsudviklingen og give forøget risiko for kræftsygdomme, forklarer Grandjean ifølge videnskab.dk.

Indtil for nylig har forskere troet, at moderkagen sorterede de farlige stoffer fra, men den nye undersøgelse viser, at både industrikemikalier som PCB, pesticider og diverse metaller også overføres gennem moderkagen.

Barnet kan ikke bare få fysiske, men også mentale skader. Blandt andet er der risiko for indlærings- og adfærdsproblemer, skriver altså videnskab.dk.