Katti Frederiksen får islandsk pris

Katti Frederiksen har fået en pris hendes arbejde med det grønlandske sprog fra Island, med en præmie på seks millioner islandske kroner.
- Det er selvfølgelig overraskende og jeg havde ikke regnet med det. Men jeg blev både rørt og fortrøstningsfuld af at modtage prisen, siger hun til KNR.  Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
15. april 2021 17:38

Katti Frederiksen fra Narsaq, nuværende naalakkersuisoq for uddannelse, kultur og kirke har i dag modtaget en pris.

Men det er ikke på grund af hendes position som naalakkersuisoq, at hun har modtaget prisen, men på grund af hendes arbejde i den akademiske verden. 

Prisen kommer hele vejen fra Island. Den er opkaldt efter Vigdís Finnbogadóttir, tidligere præsident for Island.

Det skriver Vigdís Finnbogadóttir – Institute of Foreign Languages, Institut for fremmedsprog i Island på deres hjemmeside.

Vigdís-prisen uddeles årligt til en person, der har fulgt nye og originale kulturelle og især sproglige veje i sit arbejde, skriver instituttet. 

Katti Frederiksen får prisen for hendes arbejde med det grønlandske sprog og at det er bemærkelsesværdig. 

- Gennem sin poesi, videnskabelige skrifter, børnelitteratur og deltagelse i offentlig debat har hun været utrættelig med at fremhæve det grønlandske sprogs betydning for det grønlandske samfund, skriver instituttet. 

Katti Frederiksen har i mange år været medlem af Grønlands Sprogråd og har også arbejdet i Oqaasileriffik, som er Grønlands sprogsekretariat. Det har hun været siden 2008 indtil 2020, hvor hun blev udpeget som ny naalakkersuisoq for uddannelse, kultur og kirke, med Siumut som sit parti.

Prisen giver mig mere motivation

Katti Frederiksen er glad for at have modtaget prisen, som hun blev overrasket over at få.

- Det er selvfølgelig overraskende og jeg havde ikke regnet med det. Men jeg blev både rørt og fortrøstningsfuld af at modtage prisen, siger hun til KNR. 

- Jeg er også taknemlig for at mit arbejde er blevet bemærket i andre lande. Det giver mig styrke i mit arbejde og det sætter gang i min motivation.

Ifølge hendes takketale, har hun flere projekter i forbindelsen med sprog og litteratur, og at prisen vil gøre en stor forskel i disse projekter.

LÆS OGSÅ Katti Frederiksen bliver ny naalakkersuisoq for kultur og uddannelse

- Jeg har et forlag hvor jeg udgiver bøger. Indenfor det forlag er jeg i gang med at udvikle det. Men jeg har også andre ting som jeg er gået i gang med, men det kan jeg ikke uddybe nærmere om, det skal jeg nok fortælle mere om på et senere tidspunkt, siger hun.

Hun er stadig naalakkersuisoq for uddannelse, kultur og kirke indtil et nyt naalakkersuisut bliver stablet sammen.

- Jeg har ikke været til valg, derfor har jeg valgt at sætte politikken på pause, og i stedet bruge mine kræfter på at arbejde videre med sproget, litteraturen og udviklingen af vores kultur.

- Jeg udelukker ikke at vende tilbage til politik i fremtiden, men det vil tiden vise sig.

Med i prisen har hun også fået seks millioner islandske kroner, som svarer til 293.760 danske kroner.