Karl Siegstad er død

Grønland har mistet en af sine store fortællere. Forfatter og samfundsdebattør Karl Siegstad døde i går efter længere tids sygdom.
Skrevet af mlk
18. januar 2010 09:37

Karl Siegstad, der var åndsfrisk til det sidste, udgav sin sidste bog, Qimussersuinngooq, sidste år. Han blev 79 år.

- Han var en fremragende fortæller, som sent begyndte at skrive bøger om den gamle grønlandske kultur. Han var meget produktiv og også meget afholdt, fortæller Henriette Rasmussen, der husker Karl Siegstad fra sin tid som direktør for forlaget Atuakkiorfik.

- Men det var altid et mas at bearbejde hans fortællinger til egentlig bøger, husker hun med et smil.

Karl Siegstad var født i Aasiaat voksede op i Savisivik i Avanersuaq indtil han flyttede til Diskobugten, hvor han en periode var sømand. Han boede her til sidst i Aasiaat, hvor han en årrække havde været kommunalbestyrelsesmedlem for Atassut.

Karl Siegstad var også kendt i den offentlige debat, hvor han ofte blandede sig med budskaber om ytringsfrihed og talte den lille mands sag. I 2003 belønnede Atuakkiorfik Karl Siegstad med Aron-prisen, og i 2009 fik han Julemærkeprisen for sin utrættelige kamp for grønlandsk kultur og levevis.

Forfatterskabet omfatter de 5 bøger Piumasarput malissiuk, Inuunerup sarfarissinerani, Kunuunnguakkullu naapeqisugut, Iluliarsuit oqquanni og Qimussernerup silarsuaani. På dansk findes bogen I ly bag isfjeldene.

Inuunerup sarfaarissinerani og Piumasarput malissiuk findes stadig i handlen, mens resten er udgået fra forlaget.