Karl Lyberth: Jeg er parat til at forhøje kvoten for sildefiskeri selv

Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Lyberth er ikke bange for at give vores fiskere en silde -og makrel kvote, såfrem EU kommer med sanktioner mod Grønland, som det skete for færingerne i går.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
01. august 2013 07:00

- Hvis der er beviser for, at sild og makrel er i vores farvande, så må vi udnytte dem. Men såfrem EU sanktionerer mod os, ligesom de gør mod Færøerne, så er jeg klar til at give en kvote selv.

Siger Naalakkersuisoq for Fiskeri, Karl Lyberth efter EU landene sanktionæerede mod Færøerne, efter de selv forhøjede på både sild og makrel kvoten.

EU's afgørelse om sanktion mod Færøerne, er den foreløbige kulmination på en lang strid mellem Færøerne og til dels også Island på den ene side og primært EU og Norge på den anden side.

- Det er selvfølgelig en uheldig situation for færingerne. Vi havde håbet på, at forhandlingerne vil være til fordel for Færøerne, men sådan ender det ikke, siger Karl Lyberth.

Allerede i dag er der masser af sild og makrel i den østgrønlandske kyst, hvor Grønland har fået tildelt 45.000 tons til forsøgsfiskeri.

- Især i østkysten er sild og makrel kommet i massevis. Hvis vi skal udnytte dem fuldt ud i fremtiden, så håber jeg vi kan forhandle os frem til en god resultat, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri, Karl Lyberth

Den danske fødevareminister, Mette Gjerskov sagde til Radioavisen i går, at så frem Grønland ønsker at fiske både sild og makrel, så vil det danske regering støtte op om det, men hun ser helst at forhandling er vejen frem.