Karen Ellemann vil beskytte havmiljøet i Arktis

Miljøminister Karen Ellemann har inviteret de artiske miljøministre til Ilulissat for at drøfte beskyttelse af havmiljøet.
Skrevet af Karsten Sommer
08. juni 2010 05:31

Mindskningen af havis ved Grønland og i det øvrige Arktis åbner for nye sejlruter, men betyder også store risici for det skrøbelige miljø i og langs farvandene i Arktis.

Derfor skal konsekvenserne af den udvikling kortlægges, og det skal miljøministrene fra landene omkring Arktis i de næste dage - på invitation fra den danske miljøminister Karen Ellemann - diskutere ved et møde i Ilulissat.

- Jeg håber, at udgangen på mødet vil blive en øget miljøbeskyttelse af området. Mit mål er få udpeget, i hvilke områder i og omkring Arktis der vil være behov for særlig beskyttelse af havmiljøet og dyrelivet, og at for eksempel krydstogtskibe får påbud om at sejle ad bestemte ruter. Jeg kan på sigt også forestille mig, at der blive påbud om, hvor skibe må tømme deres ballasttanke, siger Karen Ellemann forud for Ilulissatmødet til Berlingske Tidende.

- Den øgede turistskibstrafik og eventuelle nye handelsruter, skal være til glæde og gavn for landene i området, men det skal også være under respekt for, hvad det er for et område man bevæger sig rundt i, sige Karen Ellemann til avisen.

Til gengæld mener hun ikke at oliekatastrofen i den Mexikanske Golf bør føre til stop for olieprøveboringer ud for Grønland.

- Her og nu må vi afvente konklusionerne omkring oliekatastrofen i Golfen, før vi bestemmer om det skal have konsekvenser for off-shore-boringer generelt, siger Karen Ellemann til DR.