Kaptajn om Grønnedal: Lukning ikke uden følelser

Et kapitel i Forsvarets historie har i dag fået sat sit sidste punktum, da Grønnedal slukkede for sine antenner.

- Den endelige lukning af Grønnedal er jo afslutningen på et kapitel i Forsvarets historie, som er meget interessant, idet vi overtog basen fra amerikanerne i 1951 og har drevet den dernede siden, fortæller orlogskaptajn og chef for Arktisk Kommandos operative afdeling, Michael Hjorth til KNR.
 
- Idet vi lukker Grønnedal, så skriver vi også den sidste del af et markant afsnit i Forsvarets historiebog. Og det afsnit er også forbundet med mange følelser, blandt andet for de mange, som har arbejdet der.
 
Orlogskaptajnen siger til KNR, at teknikere netop i dag er ankommet til basen og har slukket for antenneparken på Flådestation Grønnedal. En operation, der startede i går med at overflytte antennesignalet til de nye antenner i Kangerlussuaq.
 
Slukningen af antennerne afslutter 63 års historie for Forsvaret ved Arsuk. Selvom Arktisk Kommando strøg kommandoen i oktober 2012, har man brugt antenneparken indtil i dag. Nu kan signalerne gå via Kangerlussuaqs nye faciliteter. 
 
Antenneslukningen betyder også et farvel til det allersidste personale i Grønnedal. Derfor gennemfører Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste (FBE) nu oprydning og nedlukningen af basen.
 
Sidst i september lukkes for vand, strøm og varme, og det sidste personale indkvarteres på et hotelskib.
 
Der foregår stadig forhandlinger om, hvordan basen endeligt skal forlades. Derfor påbegyndes nedbrydning og oprydningen ikke lige med det samme. Forsvaret vender tilbage til Grønnedal, når betingelserne for oprydningen er afklaret med Selvstyret.


Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl