Kapisillit laksen er helt unik

Nye undersøgelser af laksen viser, at den lever helt isoleret fra andre nordatlantiske laksebestande og at dens variation i arvemassen er ekstremt lav i forhold til andre laksebestande.
Skrevet af Karsten Sommer
12. november 2012 07:15

Kapisillit-elven er det eneste sted i Grønland med en gydende laksebestand, og på opfordring fra beboerne i Kapisillit har Naturinstituttet lavet undersøgelser af bestanden med henblik på et udkast til en fredningsbekendtgørelse for området.

Grunden til, at Kapisillit-laksen er så genetisk speciel, er sandsynligvis, at den har været i området helt siden efter sidste istid og været isoleret fra andre laksebestande siden dengang, siger Naturinstituttets Rasmus Nygaard til Naturinstituttets hjemmeside natur.gl.

Projektet blev oprindeligt startet af en grønlandsk biologistuderende, som i samarbejde med de lokale fiskere indsamlede 50 store laks fra elven og fik foranstaltet en genetisk undersøgelse af dem.

Undersøgelser viser, at Kapisillitlaksen har en ekstremt lille genetisk variation i sammenligning med laks fra Europa og Nordamerika.

- Eftersom Kapisillit-laksen er helt unik, udgør den en vigtig del af verdens biodiversitet. Derfor er det godt at lokal befolkningen har taget initiativ til at bede forvaltningen om en beskyttelsesplan, siger Rasmus Nygaard til natur.gl..