Kanukoka retter skytset mod Selvstyret

Der lød skarp kritik til Selvstyret da Kanukokas formand Enok Sandgreen i morges åbnede Kanunokas delegeretmøde i Ilulissat.
Skrevet af Oline I. Olsen
19. maj 2010 09:59

Enok Sandgreen kritiserede blandt andet Selvstyrets spareplan samt forløbet omkring overdragelsen af handicapområdet til kommunerne:

Handicapområdet skulle have været overdraget den 1. juli i år, men Inatsisartut udsatte overtagelsen til den 1. januar 2011.

- Det er beklageligt, men nødvendigt, og det er ønskværdigt, at departementerne forbereder sig bedre i fremtiden, lød det fra Enok Sandgreen.

Kanukokas formand var derudover stærkt utilfreds med Naalakkersuisuts besluting om beskære kommunetilskuddet på 30 millioner kroner.

- Det er en meget kritisabel manipulation af kommunernes økonomi, når Naalakkersuisut alene vælger at fokusere på udviklingen af indtægterne fra 2000 og til 2010 og ikke tager den anden halvdel af økonomien - udgiftssiden - med i deres redegørelse, sagde formanden.

Han er blandt andet utilfreds med, at Naalakkersuisut i de økonomiske beregninger ikke har taget hensyn til de efterreguleringer af skatteindtægter, der finder sted i forbindelse med kommunernes regnskaber.

Kanukokas formand erklærede sig er dog tilfreds med, at der fremover skal forhandles om midlerne til handicapområdet.