KANUKOKA: Kommunalreformen er ikke gennemført endnu

Hav tålmodighed overfor kommunerne efter sammenlægningen. Sådan lyder opfordringen ved årsskiftet fra Martha Abelsen, Siumut-politiker og formand i kommunernes landsforening, KANUKOKA.
02. januar 2014 04:52

- Det kræver tilpasning at råde bod på de svagheder i lokaldemokratiet, som kommunesammenlægningen vitterligt har indebåret. Men vi skal ikke for let give op over for de administrative og organisatoriske udfordringer, den nu fire år gamle kommunestruktur byder på, skriver formanden.

Både borgere eller politikere skal være vedholdende og ikke glemme at se på mulighederne i de nye kommuner, før de afsiger en endelig dom over den nuværende kommunestruktur, mener hun.

Man kan heller ikke vurdere kvaliteten og effektiviteten i kommunerne og konkludere noget endnu, siger Abelsen. Evalueringen af udviklingen i de første fire år er end ikke afsluttet.

- Desuden er en afgørende bestanddel af strukturreformen endnu langtfra implementeret i et ønsket omfang – nemlig overførsel af opgaveområder fra Selvstyret til kommunerne. Det skal man heller ikke glemme ved evalueringen, skriver KANUKOKAs formand, Martha Abelsen.

I sin nytårsstatus medgiver hun, at lokaldemokratiet har fået sværere vilkår efter 2009. Hun hæfter sig ved den nye ordning med med lokalråd, som der er lagt op til i 2014. Lokalrådene skal bruges som sparringspartnere til kommunalbestyrelserne er tanken fra politikerne.