Kanonen startet i Kangerlussuaq

Ved årsskiftet startede den socialpædagogiske institution Kanonen sit nyt opholdssted i Kangerlussuaq. ”Kanonen” blev muliggjort af en generøs donation fra Villum fonden, der gav næsten 5 en halv million kr. til styrkelsen af arbejdet med socialt udsatte børn og unge i Grønland.
Skrevet af Peter Troelsen
14. januar 2013 07:56

Det har længe været et enormt stort problem, at man ikke havde en egnet institution i Grønland for børn og unge, der ikke kunne rummes i de traditionelle institutioner og opholdssteder i landet. Et sted for de, der befandt sig i grænselandet mellem pædagogik og psykiatri. Den funktion udfylder ”Kanonen” nu. På den måde sikres de unge at blive i den kultur, der senere hen skal lægge omgivelser til deres voksenliv.

Kanonens afdeling i Kangerlussuaq er opstået ud af den danske institution ”Kanonen”, der i en lang årrække har arbejdet med den samme målgruppe i Hadsten i Jylland. På den måde har man opnået en ekspertise, der ikke er til stede i Grønland endnu. Det vil dog komme med tiden, da ”Kanonen” uddanner grønlandsk personale til de specielle opgaver, man står overfor i et opholdssted af denne art.

-Vi har ti års erfaring i arbejdet med svært utilpassede og dårligt fungerende unge. Denne viden ønsker vi at dele ud af i Grønland. Medarbejderne er en kombination af danske medarbejdere og grønlandske. Med de tildelte midler vil det være muligt at uddanne vores grønlandske  medarbejdere til et højere niveau, end det har været muligt hidtil, fortæller Trine Pfeiffer, der er daglig leder af ”Kanonen” til Århus Stiftstidende.

På ”Kanonen” uddannes grønlandske pædagoger til at arbejde med denne gruppe af unge, og  der har været ført forhandlinger med Videncenter for Socialpædagogik i Ilulissat om et samarbejde om at uddanne pædagogerne på "Kanonen". Disse forhandlinger er dog endnu ikke afsluttet. Den almindelige drift finansieres via opholdsbetalinger fra de anbringende kommuner. Målet er at overdrage døgntilbuddet helt til grønlandske hænder efter en periode på cirka fem år.

-For Kanonen betyder projektet rigtig meget. Dels er det et meget spændende projekt, dels glæder det os, at den viden, vi har opbygget gennem mange år, nu kan bruges og gøre gavn i andre kulturer. Med tildelingen af midlerne får vi muligheden for at realisere en proces, som er helt, som vi havde drømt om, siger Trine Pfeiffer.