BILLEDER Kangerlussuaq-søvand ok - men hold dig fra at spise søblommer

Søvandet omkring Kangerlussuaq er fyldt med giftproducerende søblommer, og en forsker bag undersøgelsen advarer specielt mod, at man spiser ’søblommerne’, mens vandet kan drikkes uden at forårsage de store skader.
Skrevet af Camilla Dam
19. maj 2016 11:46

Det skriver ph.d.-studerende amerikanske forsker Jessica Trout-Haney i en mail til KNR. Hun har i flere omgange besøgt Grønland og nærstuderet de store, giftige kugler af cyanobakterier, som bliver så store som æbler.

- Niveauet (af giften mikrocystin, red.), var relativt lavt, når vi taler om giftighed over for mennesker.

- Det vil ikke give de store helseproblemer, selvom det generelt altid er en god ide at filtrere søvand, men jeg vil på det kraftigste advare imod at spise søblommerne, siger forskeren.

Her kan du læse mere

Trout-Haneys første observationer i 2013

Videnskabsnyhedssitet Eos, som advarer mod at drikke vandet

Mikrocystin kan gøre skade på leveren på både mennesker og dyr, men niveauet i de 19 søer, som er blevet undersøgt, ligger alle under det, som Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler.

Ifølge Jessica Trout-Haney, der har base på Dartmouth College i New Hampshire, USA, indeholder de store kolonier af søblommer et langt højere niveau af giften end selve vandet.

- Det ville sikkert ikke udløse øjeblikkelige helseproblemer at spise små mængder af dem, men det kunne på sigt gøre skade, hvis de blev spist regelmæssigt. Det er bedre at være på den sikre side og holde sig fra søblommer, fastslår Jessica Trout-Haney.

Her på KNR har vi i første omgang kaldt søblommerne for søtomater med reference til bladet Ingeniøren, som kaldte dem det pga. deres engelske navn, sea tomatoes. 

Læs også Giftige søtomater ved Kangerlussuaq