Kangerlussuaq kunne også halveres

Lukning af atlantlufthavnen i Kangerlussuaq er ikke ensbetydende med, at bygdens muligheder for at eksistere bliver udtømt, konkluderer en konsulent-rapport.

Transportkommissionen anbefaler lukning af Kangerlussuaq lufthavn, mens Qeqqata Kommunia protesterer mod lukningen. En konsulent-rapport har beskrevet Kangerlussuaqs fremtidsmuligheder, hvis atlantlufthavnen skulle lukke.

Den nuværende lufthavn i Kangerlussuaq på 2.800 meter kan nedgraderes til en landingsbane på 1.050 meter, der vil kunne tage imod fastvingede fly.  Men bygden vil miste mange arbejdspladser, der er forbundet med driften af atlantlufthavnen, og samfundet vil miste noget af den besparelse, der kan opnås ved at lukke Kangerlussuaq helt.

Rådgivende ingeniører fra COWI har lavet en tillægsrapport for Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik. De anslår, at antallet af borgere vil blive halveret fra de nuværende 550 til ca. 250 indbyggere, hvis man skulle bevare bygden uden atlantlufthavn.

- Besparelsen reduceres med 50 procent, da en stærkt reduceret bygd uden tusindvis af passagerer i lufthavnen vil have brug for færre forsyninger, men fortsat skal have dem med en vis frekvens, skriver COWI i deres tillægsrapport.

Kangerlussuaq vil som nævnt miste mange arbejdspladser, der er forbundet med driften af lufthavnen. Men stedet vil stadig have mulighed for at drive turisme. Landet øst for lufthavnen har rensdyr, moskusokser og kælvende indlandsis samt mange forskellige blomster om sommeren, der tiltrækker vandreturister.

Turismen i Kangerlussuaq nyder godt at den direkte forbindelse til Danmark, der har gjort det billigere for turisterne at tage til den omdiskuterede bygd. Men transportkommissionen anbefaler at lufthavnen lukkes.

- Kangerlussuaq mister den fordel, og det må forventes at reducere antallet af turister markant. Fordelen af atlantlufthavnen vil i stedet tilfalde Nuuk, som må forvente flere turister på denne baggrund, skriver konsulenterne fra COWI, der regner med at billetprisen fra Danmark til Kangerlussuaq vil stige med 2.500 kroner.

Analysen viser, at den samlede besparelse ved lukning af Kangerlussuaq vil blive reduceret med 460 millioner kroner, hvis Kangerlussuaq skal fortsætte som bygd.

Der bliver nu lavet yderligere analyse af regulariteten i Nuuk lufthavn, inden der bliver truffet en endelig politisk beslutning om Kangerlussuaq skal lukkes.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt