Kan man tale grønlandsk i Folketinget? Ingen har spurgt om det før

Vælger grønlænderne en kandidat, der ikke taler dansk, er det ikke sikkert, at vedkommende må tale grønlandsk fra Folketingets talerstol.
Hvis denne mand, Hans Enoksen (N), bliver valgt til Folketinget, er det første gang, at der er et medlem af parmalentet, som ikke taler dansk. Foto © : KNR/Marie Kuitse Kristensen
26. oktober 2022 07:19

Mens det er helt normalt, at der bliver talt både dansk og grønlandsk fra landets fineste talerstol i Inatsisartut, så er det langt fra hverdag, at det sker i det danske folketing.

Faktisk er det kun sket få gange, at et medlem har talt grønlandsk på talerstolen, og når det er sket, har taleren selv oversat til dansk bagefter.

Men hvad gør man, hvis grønlænderne vælger en kandidat til Folketinget, som ikke taler dansk?

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at Hans Enoksen fra Naleraq har valgt at stille op til folketingsvalget.

Hans Enoksen taler nemlig ikke dansk, hvilket altså vil betyde, at det skal afklares, hvad der skal ske, hvis han bliver valgt ind.

Folketingets Oplysning: Det er vi aldrig blevet spurgt om 

Hvad er Folketingets forretningsorden? 

 

Hvis Folketinget skal kunne fungere, må der være bestemte regler at arbejde efter. Dem kan man læse i den såkaldte forretningsorden, som Folketinget selv har bestemt.

 

Her finder man reglerne for, hvordan møderne skal foregå, hvordan der skal stemmes, og hvordan man skal tale i Folketingssalen. 

 

I forretningsordenen kan man for eksempel læse, at man i salen italsætter hinanden Hr. og Fru.

 

Kilde: Folketinget.dk

Det spørgsmål er Folketingets Oplysning blevet stillet af en person fra Grønland. I går kom der svar.

- Folketinget fastsætter selv sin forretningsorden ifølge grundlovens §48. Forretningsordenen indeholder ingen bestemmelser om sprog, står der i svaret.

I dag fremgår det altså ikke klart af reglerne, om man kun må tale dansk i Folketinget. Der står dog heller ikke, at et medlem af Folketinget gerne må tale grønlandsk, færøsk eller engelsk.

I svaret fra Folketingets Oplysning lyder det, at man vil finde en løsning på eventuelle sprogbarrierer.

- Spørgsmålet har ikke været rejst i Folketinget endnu, men det skal nævnes, at man (…) i en given situation også vil finde en løsning på sproglige problemer.

Hans Enoksen: Jeg føler mig ikke mindre værd, fordi jeg kun taler grønlandsk

Spørger man hovedpersonen selv, mener han dog, at man i Danmark bør behandle grønlandsktalende, som dansktalende bliver behandlet i Grønland.

- Erfaringerne her er, at de dansktalende bliver betjent fuldt ud, og tolke oversætter for dem uden at sætte spørgsmålstegn ved det. Hvorfor skal jeg så behandlet anderledes i rigsfællesskabet?

- Jeg føler mig ikke mindre værd, fordi jeg kun taler grønlandsk, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Hans Enoksen vil i Folketinget: Jeg taler kun grønlandsk, og det gør mig ikke mindre værd

Der er 15 grønlandske politikere, som stiller op til folketingsvalget, der bliver afholdt tirsdag den 1. november. Kun to kan blive valgt og vil repræsentere Grønland i Folketinget i den kommende valgperiode.