Kampen om Nordpolen afblæst

De fem arktiske lande, der grænser op til Nordpolen, er indstillet på at nå en forhandlingsløsning i spørgsmålet om det enkelte lands udvidelse af kontinentalsoklen under Nordpolen. Det fremgår af sluterklæringen efter gårsdagens arktiske topmøde i Chelsea ved Quebec.
30. marts 2010 04:43

Her var der enighed om at samarbejde i kontinentalsokkelspørgsmålene og udvide samarbejdet efterhånden som arbejdet de videnskabelige undersøgelser skrider frem.

De fem lande: Grønland/Danmark, Norge, Rusland, Canada og USA bekræftede også deres ønske om at etablere et pan-arktisk samarbejde på SAR (Søsikkerheds) -området, målsætningen er, at få vedtaget en aftale på Arktisk Råds ministermøde, som skal finde sted i Grønland i 2011.

De fem lande er ligeledes enige om, at den voksende skibstrafik i Arktis bør føre til skrappere krav til skibes konstruktioner og sikkerhed.

Interessen for at udnytte potentielle olie og gas ressourcer i Arktis er stigende. Hvis man håndterer udviklingen på en bæredygtig måde kan det medvirke til økonomisk og social udvikling blandt de oprindelige folk i Arktis i flere generationer, fastslås det i sluterklæringen, som også slutter op om Arktisk Råds ”Arctic Offshore Oil and Gas Guidelines”, for dermed være med til, at beskytte miljøet bedst muligt.