Kampen om containerhavn fortsætter

Jens B Frederiksen har fået afslag fra Finansudvalget omkring en bevilling til Nuuk Havn og i begrundelsen lyder det, at der er uklarheder om en række beløb. Nu erkender Jens B. Frederiksen, at han måske ikke har udtrykt sig klart nok og tilbyder derfor samråd i sagen. Men håber dermed også, at Finansudvalget ombestemmer sig.
Skrevet af Naimah Hussain
11. juli 2011 16:31

- Man kan altid udtrykke sig klarere. Og når man tænker over det bagefter, kunne jeg måske også have udtryk mig noget klarere. Det, der ligger i den ansøgning er, at pengene er taget fra uforbrugte midler. De er ikke taget fra noget, som ellers skulle have været lavet, og de er heller ikke taget fra bygder og yderdistrikter. De er taget fra nogle projekter, hvor man ikke har forbrugt alle de penge, der var afsat til det, siger Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Jens B. Frederiksen.

Afslaget på de 3,4 millioner kroner kom i sidste uge fra Finansudvalget. Pengene fra bevillingsrokeringen skulle gå til forundersøgelser af en ny udvidet containerhavn. Men der kom afslag og det ærgrer Jens B. Frederiksen sig over. For der er et stor behov for en ny containerhavn, ifølge ham :

- Behovet er enormt stort. Det tror jeg alle, der kigger ud af vinduet i Nuuk, kan konstatere med de skibe, der ligger og ikke kan komme til.

Men hvis beslutningen ligger lige til højrebenet, har han så gjort sit arbejde godt nok i ansøgningsforløbet?

- Altså, vi har gjort vores arbejde i forhold til hvad der er kotumen, hvad man giver af oplysninger til Finansudvalget. Og jeg skulle da gerne have stillet op til samråd og forklaret mig omkring de enkelte detaljer i det, hvis det var nødvendigt.

I afslaget skriver Finansudvalget, at bortrokeringen af midler fra andre projekter er ufyldestgørende. Men det er ikke rigtigt, lyder det fra Jens B. Frederiksen, der undertstreger, at det er uforbrugte midler:

- Det er fra projekter, der ligger flere år tilbage. Hvis vi f.eks. tager Ilulissat lufthavn, så drejer det sig om forundersøgelser, der var afsat penge til og hvor projektet er afsluttet for flere år siden. Og det viser sig så, at der kan vi hente 900.000 kroner, siger han og understreger, at sagen ikke er slut endnu, og med flere oplysninger på bordet, håber han, at Finansudvalget måske revurderer deres afslag.

Udover de penge, der skulle komme fra omrokeringer i finansloven kommer finansieringen af en ny havn fra Kommuneqarfik Sermersooq, Royal Arctic Line og Aalborg Havn.