FOLKETINGSÅRET Kampen for grønlandsk indflydelse

Efter et år i Folketinget peger både Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aleqa Hammond (S) på kravet om indflydelse i grønlandske anliggender som den største kamp på Christiansborg.
Foto: Arkiv Foto © : Anders Hviid/ft.dk
02. juli 2016 13:21

Siden første mødedag 6. oktober sidste år har Folketinget behandlet syv love og lovpakker inden for danske ansvarsområder i Grønland.

Og der er politiske sejre for Grønland iblandt, mener folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen.

- Det er jo blandt andet et landsforsvarsembede. Det er en opdatering af familieretten. I forhold til Forsvaret synes jeg også, at der ligger nogle gode takter, siger hun til KNR.

Hendes kollega, Aleqa Hammond fra Siumut, er enig, men fremhæver især Folketingets vedtagne love om uran-sikkerhed som en sejr for Grønland og selvstyret. 

- At man vælger at følge Grønlands egen prioriteringer. At man vælger flertallets beslutninger. Det vil jeg gerne rose Christiansborg-politikerne for.

 

Uden for forhandlingslokalet

Men så stopper rosen også. For den største politiske kamp på Christiansborg det seneste år har, set med grønlandske øjne, ikke været én eller flere vedtagne sager, men overhovedet at blive inddraget i forhandlinger, der berører Grønland, mener Aleqa Hammond (S).

- Vi skal være lidt forsigtige med at sige, at vi har opnået meget store, politiske resultater det første år i en valgperiode på fire år, når vi i forvejen ikke har været inviteret i forhandlinger af regeringspartiet.

Hverken de grønlandske eller færøske mandater har været indkaldt til forhandlinger om finansloven for 2017, om politiforliget, om dansk deltagelse i Syrien-krigen eller beslutningen om indkøb af nye kampfly.

I stedet har både Inuit Atagatigiit og Siumut måtte brug tid på at sikre sig en plads ved kommende forhandlinger.

- Den største ros, man nok kan give os, er, at vi har været lige bag regeringen hele tiden for at minde dem om, hvor vigtigt det er, at alle partier, plus de nordatlantiske partier, skal være medinddraget, siger Aleqa Hammond.

 

Inde eller ude

Hos IA har Aaja Chemnitz Larsen begivet sig ud i en turné blandt de danske partier med oplæg om Grønland. Netop for at give de danske politikere en større indsigt i grønlandske forhold. 

Dog mener Aaja Chemnitz Larsen, at der hos Venstre-regeringen er 'blevet lyttet' til de grønlandske partier, men at der mangler handling på en lang række områder.

Både hun og Aleqa Hammond tror derfor nu også, at der kommer nye takter fra næste folketingsår. I hvert fald hvis man skal tro udmeldinger fra flere ministre.

- Hvis man følger med i debatten, kan man se, at både finansministeren og statsministeren har på talerstolen lovet, at vi kommer med til det. Og så må vi jo se, om de holder deres ord, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Venstres formand for Grønlandsudvalget, Marcus Knuth, mener dog, at man handler efter Grønlands ønsker.

- En stor del af det, vi har behandlet, er jo kommet på opfordring fra Grønland, både med hensyn til familielovgivningen og uran-spørgsmålet. Så det er noget, der sker i nært samarbejde mellem Danmark og Grønland.

Foreløbig har forsvarsminister Peter Christensen (V) meddelt, at han i august vil indkalde de nordatlantiske partier til et møde forud for forhandlingerne om et nyt forsvarsbudget. Men at selve forhandlingerne forbliver i forligskredsen bag budgettet for 2013-2017, som De Konservative dog for nyligt trådte ud af.