Kameler i Arktis

Kameler er ikke et dyr man normalt forbinder med Arktis, snarere med en varm ørken. Men et nyt fund i arktisk Canada viser, at der her er behov for nytænkning.
09. marts 2013 13:15

Fundet af en lille knogle, ikke større en en tommelfinger, fra en kamel blev gjort i 2006, nær Strathcona fjorden paa Ellesmere Island af biologen Natalia Rybczynski fra det canadiske naturmuseum i Ottawa. Men fundet blev først offentliggjort i denne uge.

Knoglen viser, at der levede kameler i arktis for 3-4 millioner år siden.

Det vides allerede, at kameler stammer fra Nord Amerika og kom til Asien og senere Afrika over Beringstrædets landbro. Men man har aldrig før vidst, at de faktisk opholdt sig i de arktiske egne, måske i flere millioner år, og at de har tilpasset sig disse omgivelser.

Ellesmere Island var ganske vist 15-20 grader varmere end nu, men biologer kan se, at kamelerne har tilpasset sig omgivelserne blandt andet ved at udvikle deres rygpukkel, så de kan opbevare føde i lang tid i den lange arktiske vinter.

Ifølge avisen Globe and Mail, mener biologer, at kamelernes store øjne var gode til at se i det arktiske vintermørke, og at deres store, lidt flade fødder, som nu er gode til at løbe i sand, dengang var gode til at gå i sne. De arktiske kameler var cirka tre meter høje, altså højere end nu.

Der er før fundet knogler fra kameler i Yukon Territoriet, men det er første gang knoglefund er blevet gjort så højt mod nord.