Kære fremtid...

NAKUUSA Youth Forum sluttede i dag med et slutdokument, der blev overrakt til medlem af Naalakkersuisut Mimi Karlsen. Læs hele ordlyden af slutdokumentet.
Skrevet af Louise M. Kleemann
21. oktober 2011 14:52

Kære fremtid

Kære Naalakkersuisut og Inatsisartut

Vi unge i Grønland beder om, at I handler på nedenstående ønsker:

1.  Uddannelse

- Naalakkersuisut skal ikke spare på børneområdet og skal støtte uddannelsesområdet
- Skolernes renovering skal prioriteres, for de nedslidte og skimmelsvampramte skoler er sundhedsskadelige
- Selvtillid bør være et fag fra første skoledag, så børn kan lære at stå frem. På den måde kan man bekæmpe generthed og tilbageholdenhed. For eksempel skal børn kunne prøves og undervises i selvstændig fremstilling, indtil det ligger på rygraden. Hvis vi skal nå resultater i fremtiden, skal vi stole mere på os selv.
- I takt med mere selvstændighed skal der undervises i engelsk i højere grad, for vi skal have mere kontakt med omverdenen. Engelsk skal have højere prioritet end dansk.
- Børn skal kunne uddanne sig inden for de fag, de interesserer sig for. Eksempler: Danseskole, musikskole, idrætsskole (ikke kun fodbold). Der bør oprettes svømmehaller, biografer mv. i de større byer.
- De unge, der skal rejse væk fra deres by for at gå i skole, skal have uddannet personale i skolehjemmene. Man opdrager nemlig i for høj grad børnene efter gammeldags principper; man formaner kun og rådgiver for lidt. Børn og unge skal i højere grad tages med på råd, når det gælder regler på skolerne og skolehjemmene.

2.  Fritid

- Vi kan ikke acceptere besparelser på væresteder for børn, idrætshaller og lignende faciliteter i fritiden. Eksempelvis er de lukkede i sommerferien, således at man fristes til at lave noget andet, som ikke er ønskeligt.

- Man skal ikke spare på grønlandske radio- og tv-udsendelser for børn, for børn vil gerne se og høre noget, som de er glade for.

3. Misbrug

- Når et barn er blevet misbrugt, skal der gribes tidligt ind for at hjælpe barnet. Det er vigtigt for barnet, at politi og kommune hjælper så tidligt som muligt. Sagsbehandleren skal handle hurtigt, for barnets tryghed skal prioriteres. Når et barn bliver misbrugt, går der for lang tid, før barnet får hjælp.

4.  Sult

-Børn skal under ingen omstændigheder sulte. Børn af fattige og arbejdsløse forældre bør hjælpes bedre. Eksempelvis lider fiskernes børn nød, når fiskeriet begrænses, således at barnet fristes til at stjæle eller gør noget andet ulovligt.

5.

-Byer og bygder skal have samme muligheder for aktiviteter.


- Hvis børn og unge skal have selvtillid skal de være fysisk og psykisk sunde.
- Børn har lov til at drømme uden begrænsninger.
- Løfter skal i højere grad føres ud i livet.


Kære forældre og voksne. Vi børn og unge i Grønland har følgende ønsker:

- Det er meget vigtigt, at børn og unge bliver belært om uddannelsens og skolegangens vigtighed, før det er for sent. Det er vigtigt, at forældrene er klar over, hvor vigtigt det er, at de opmuntrer deres børn og fortæller om vigtigheden af, at de passer deres skole. Hvis de unge skal have en lys fremtid, er det vigtigt at færdiggøre uddannelsen. Når forældrene tager deres ansvar alvorligt, baner de vejen for en lysere fremtid for barnet.

- Det er ikke rimeligt, at forældrene bare accepterer, at deres mindreårige begynder at ryge, drikke alkohol eller bruge andre euforiserende stoffer. Det er vigtigt, at forældrene griber ind og fortæller børnene om det skadelige i at ryge, drikke alkohol og bruge andre euforiserende stoffer. Børn og unge skal oplyses om det skadelige i at ryge, drikke alkohol og andre euforisende stoffer af skolens lærere. Men forældrene har også et ansvar for at være i dialog med deres børn om sådanne ting. Vi vil anbefale, at folk, der arbejder med børn, skal være ikke-rygere.

- De voksne skal vise forståelse overfor børnene.


Vi børn og unge i Grønland lover at gøre nedenstående

- Vi børn har selv et ansvar for at følge med i skolen.

- Vi har mulighed for at uddanne os i andre lande, og vi har mulighed for at lære fremmedsprog.

- Vi vil have mere selvtillid og vil kunne stå frem og sige vores mening uden at være generte og være bange for at lave fejl. Vi vil kunne sige nej til ting, vi ikke ønsker.

- Vi har brug for at kunne tale mere med hinanden, for vi ved, at børn, der mobber andre, er børn, der har problemer i hjemmet. Hvis vi i fællesskab sætter en stopper for mobning, vil mange børn blive gladere i skolen og i deres fritid.

- Vi vil være medansvarlige for vores uddannelse og tænke over, hvad vi vil bruge vores liv på. Vi kan selv finde muligheder på nettet eller ad andre veje.

Med kærlig hilsen

Grønlands børn