Kæmpe klump is falder af Ilulissat Isbræ

Den amerikansk avis Washington Post rapporterer at et rekordstort stykke is er brækket af Ilulissat isbræ. Isstykket beregnes til at fylde 12,4 kvadratkilometer, skriver avisen.
Foto © : U.S. Geological Survey
Skrevet af Karsten Sommer
25. august 2015 07:38

Der findes ikke komplette opmålinger af de isbjerge, der skrider i havet. Men ifølge Washington Post har flere alligevel peget på, at det her formentligt er det største skred fra en grønlandsk gletsjerfront nogensinde.

Selve skredet blev opdaget af en blogger på forumet, Arctic Sea Ice Forum, da han fulgte med i satellitbilleder af Jakobshavn Isbræ. Det er også ham, der i første omgang har lavet vurderingen af de 12,4 kvadratkilometer.

 

Bevæger sig med tre gange så høj hastighed som i 90'erne 

Ilulissat Isbræ er kendt for at være Grønlands hurtigst bevægende gletsjer. Ifølge amerikanske NASA Earth Observatory bevægede den sig i 2012 med 17 kilometer om året.

Det er tre gange så høj en hastighed som gletsjeren havde tilbage i midten af 1990'erne.

Ifølge NASA Earth Observatory, er det dog ikke muligt at lave en præcis og officiel opmåling af størrelsen på det afbrækkede isstykke endnu.

Sermeq Kujalleq – verdens hurtigste gletsjer

Isstrømmen Sermeq Kujalleq er en af verdens mest produktive gletsjere og den hurtigste isstrøm i verden.

  • Gletsjeren har de seneste 10 år fordoblet sin hastighed, så den i dag bevæger sig med omkring 40 meter i døgnet. 
  • Gletsjerfronten har i de seneste år trukket sig kraftigt tilbage. I dag står den 40 til 90 meter høje gletsjerfront hovedsageligt på land. 
  • Gletsjeren kælver omkring 46 kubikkilometer is om året. Smeltede man denne ismængde, kunne den dække hele USA's samlede årlige vandforbrug. 
  • Gletsjeren står for 10 procent af hele isfjeldsproduktionen i Grønland. 
  • De største isfjelde, der kælves fra gletsjeren, har en størrelse på over 1.5 kubikkilometer is. Det svarer til 30 fodboldbaner, dækket af et lag is så højt som Mount Everest. Et sådan enkelt isfjeld kunne forsyne hele Danmarks befolkning med vand i næsten 7 år! 
  • Det er kun mellem 1/10 og 1/7 af et isbjerg, der stikker over havoverfladen. Dette varierer med, hvor mange luftbobler og hvor meget sand og grus isbjerget indeholder. Kilde: Kangia.gl