Kæmpe isbjerg ligger 100 meter fra Innaarsuit

Ifølge DMI er isbjerget 250 gange 180 meter. Umiddelbart er der ingen fare på færde for beboerne, vurderer beredskabet.
For to år siden grundstødte et isbjerg også ud for bygden – og det fik folk til at frygte en flodbølge, hvis isbjerget skulle kælve. Foto © : Ari G. Mørch
07. juli 2020 15:49

Folk i bygden Innaarsuit nord for Upernavik er vant til store isfjelde – og lige nu står der igen et stort isfjeld cirka 100 meter nord for bygden. 

Isbjerget er ifølge DMI cirka 250 meter på den lange led og cirka 180 meter meter på den korte led.

For to år siden grundstødte et isbjerg på næsten samme størrelse også ud for bygden – og det fik folk til at frygte en flodbølge, hvis isbjerget skulle kælve. De beboere, der boede tættest ved vandet, blev evakueret til andre bygninger længere inde i bygden – blandt andet blev et forsamlingshus stillet til rådighed.

Beredskabet mener dog ikke, at der er fare på færde denne gang. 

- I og med at det store isfjeld ligger nord for bygden så mener brandformanden i Innaarsuit ikke, at der er fare på færde, siger Jens Dahl, der er beredskabschef i Avannaata Kommunia.

Foto © : Ari G. Mørch

Foto: Ari G. Mørch

 

Oplysningerne er nu sendt videre til politiet – og hvis isbjerget skulle begynde at kælve, ved folk i Innaarsuit udmærket godt, hvad de skal gøre, siger Jens Dahl. 

- Borgerne i Innaarsuit er vant til sådan nogle store isfjelde, og hvis de begynder at knække og larme, er de obs på, at der er fare på færde. Så vil de søge op og væk, siger han og tilføjer: 

- Og det er også det, jeg vil opfordre til. Hvis isbjerget begynder at kælve, skal folk søge opad, det skal dem, der bor nærmest ved havet i hvert fald.

LÆS OGSÅ Se isfjeld ved Innaarsuit flytte sig

Heller ikke DMI vurderer, at isbjerget udgør en fare lige nu.

- Innaarsuit ligger rimelig godt beskyttet i en naturhavn. Hvis isbjerget kollapser, kan der genere store bølger, der ødelægger joller. Det mest sandsynlige er dog, at tidevand og vind vil fjerne det ved højvande, siger Jens Jakobsen, der er isrådgiver ved DMI.

Foto © : DMI

Satellitfoto fra DMI

 

For to år siden endte det hele godt. Fralandsvind og tidevand fik isbjerget til at vride sig løs fra havbunden og bevæge sig væk fra kysten, og ingen flodbølge skyllede ind over bygden.

Meget værre gik det i 2017, da bygden Nuugaatsiaq ved Uummannaq ramt af en flodbølge, der blev udløst af et jordskred.

Fire mennesker døde, 11 blev såret, og adskillige huse blev skyllet i havet.

Både Nuugaatsiaq og nabobygden Illorsuit står i dag tomme.