Juridisk Faderløse venter med at juble

Nyheden om, at statsministeren er åben over for en undersøgelse af de juridiske faderløse, får ikke armene i vejret hos den kommende forening.
13. juni 2010 17:18

Under denne uges Rigsmøde i Skagen åbnede Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen op for en undersøgelse af baggrunden for den lovgivning, der har gjort en stor gruppe grønlændere juridisk faderløse.

Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist kalder Lars Løkke Rasmussens udmelding for ”historisk”, fordi tidligere danske regeringer har afvist at kigge på sagen.

Men talsmand for arbejdsgruppen Juridisk Faderløse venter med at juble:

- Jeg vil vente med at invitere til den store middag, før fangsten er landet. Danmarks daværende justitsminister Lene Espersen sagde nemlig det samme i 2003. Men det er klart, at det er et gennembrud. Så lad os nu se, siger Tida Ravn.

Hun hæfter sig ved, at undersøgelsen kun skal afdække baggrunden for lovgivningen. Hun frygter at en opdatering af loven kun vil have en fremadrettet betydning og ikke kigge bagud.

For eksempel er en del af de berørte grønlændere i dag døde. Men deres efterkommere bør også have ret til at få at vide, hvem der er deres biologiske slægtninge, mener Tida Ravn:

- Det er fint, at de vil kigge på den eksisterende lovgivning. Men det er vigtigt at finde ud af, hvorfor vi ikke er dækket af lovgivningen. Nu må vi snart få en ende på det her, så det store arbejde kan begynde.

Juridisk Faderløse holder stiftende generalforsamling som forening den 30. juni i Nuuk.

Tida Ravn håber, at den nystiftede forening herefter vil blive brugt som høringspart i det videre arbejde.