Juliane Henningsen: En undskyldning vil være på sin plads

De udvalgte børn fra Eksperimentet i 1951 og deres grønlandske familiers krav om en forklaring og en undskyldning fra Staten, bliver nu hørt. Det grønlandske folketingsmedlem Juliane Henningsen vil nu rejse sagen i Folketinget, for at spørge regeringen, hvad de vil gøre i den her sag?
Skrevet af Karsten Sommer
07. august 2009 11:29

- Spørgsmålet om de børn, er noget der vedrører hele vores samfund. Det vi har været igennem i kolonitiden er noget, vi som politikere og som samfund skal kigge tilbage på, evaluere, og blive bevidst om hvad det er der gemmer sig under tæppet i dag af ting fra kolonitiden, siger Juliane Henningsen.

- Jeg forstår godt de udtalelser og følelser som de implicerede og deres familier kommer med idag. Det er på sin plads at kræve en undskyldning fra den danske stat, fastslår det grønlandske folketingsmedlem.

Hun er igang med at formulere et paragraf 20 spørgsmål til statsminister Lars Løkke Rasmussen om eksperimentet i 1951. Her vil hun spørge regeringen om, hvad de vil gøre i sagen, som vedrørerde 22 grønlandske børn som i 1951 blev udvalgt til det danske eksperiment, hvor de mistede deres familier, sprog og kultur. Hun vil vide om staten vil give en forklaring og en undersøgelse af sagen, som så senere kan føre til en undskyldning.

- Grønland er jo ikke alene om de ting der skete i kolonitiden. Så det er på sin plads at spørge statsministeren, hvad han agter at gøre i denne sag? Jeg vil følge sagen hele vejen, for det er vigtigt at de implicerede får fred i sjælen. Det er en menneskeret at få det, og det bør kunne ske i samarbejde med den danske regering, mener Juliane Henningsen.

Helene Thiesen, der i dag lever i Danmark, blev i 1951 udvalgt til eksperimentet. Hun har i årenes løb søgt forklaring og en undskyldning, men uden held. En søster til et andet barn, som i sin tid blev udvalgt, Kiistaaraq Enoksen mangler den dag idag en forklaring på, hvorfor hendes bror og de andre børn skulle til Danmark for at deltage i eksprimentet, og hun kræver ligelides en udnskyldning fra staten. Juliane Henningsen vil i forbindelse med sagen møde de berørte.

- Det er det første jeg vil gøre. Og dernæst vil jeg selv undersøge sagen nærmere, og finde ud af hvad statsministeren vil gøre. Om der skal laves en egentlig undersøgelse, kan jeg ikke på nuværende tidspunkt vurdere, men umiddelbart lyder det logisk for mig, at sagen skal granskes nærmere.

- Jeg mener det er vigtigt at Staten som tidligere kolonimagt går ind og undskylder. Man har set tilsvarende sager i andre lande, og vi bør gå i samarbejde med de nationer, der har erfaringer i den slags sager. Vi står helt sikkert ikke alene i denne sag, slutter Juliane Henningsen.