‘Julehilsner til Grønland’: Et vigtigt samlingspunkt for alle går tabt
Det har affødt mange reaktioner, at DR har valgt at lukke for det traditionsrige program ‘Julehilsner til Grønland’.
På KNR’s facebookside, sammenligner en læser beslutningen om at nedlægge showet med, hvis man aflyste juleaften. Men hvorfor får nyheden om juleshowet, der ifølge DR er outdated, så manges sind i kog?
Det har historiker Ujammiugaq Engell, der til dagligt arbejder på Nuuk Kunstmusserum, forsøgt at svare på.
- Showet er en tradition, der har ligget som en fast ting for mange, og som kunne binde os sammen hen over de travle juledage og hen over Atlanten, og derfor har det historisk betydet rigtig meget for os - og gør det stadig i dag, siger hun.
- Traditioner er noget af det fineste, vi har, fordi det er noget af det, vi baserer vores kultur på. Traditioner har noget at gøre med, hvad vi gør sammen med vores nærmeste, men også hvad vi gør sammen med andre, siger hun.
Undervurder ikke betydningen
Og man skal bestemt ikke undervurdere den betydning, showet har for folk i Grønland, understreger hun.
- Man skal huske på, at showet har været et samlingspunkt mellem Grønland og Danmark, hvor det har været muligt at fokusere på noget positivt, som alle kan relatere til, uanset om man har en relation til Grønland eller ej. For julen er noget af det, vi kan blive enige om, er positivt, siger Ujammiugaq Engell.
En af dem, der stemmer i, at det er en skam, at traditionen slutter her, er den mangeårige vært på showet Julie Berthelsen, der også er sanger.
- Jeg er lige så ked af det som de fleste andre, siger hun.
Hun har nemlig haft et helt specielt forhold til showet, længe før hun blev vært. For udover, at showet også var en fast tradition i hendes familie, var det også i det show, hun stod på en scene første gang.
- Før jeg startede helt alvorligt på sang og musik i Danmark, så tonede jeg faktisk frem på skærmen med julehilsener til Grønland, siger hun.
- Det er ikke kun det, at kunne sende en julehilsen, programmet har betydet for os. Jeg synes, altid programmet har haft en betydning for vores forbindelse mellem Grønland og Danmark, siger Julie Berthelsen.
Program fra en anden tid
Men selvom det er svært at give afkald på en tradition, køber både Julie Berthelsen og Ujammiugaq Engell DR’s begrundelse om, at programmet ikke længere er tidssvarende.
- Jeg kan være bekymret for, om man har valgt at droppe programmet, fordi man godt kan se, at det er havde nogle koloniale tendenser og en underlig måde at skabe et program på - set med nutidens øjne, siger Ujammiugaq Engell.
Hun frygter dog, at DR’s nye prioritering om at dække rigsfællesskabet anderledes og mere tidssvarende kommer til at betyde, at historierne bliver ensidige og ikke fortæller alle de nuancer, som er i den grønlandske kultur.
- Det er min frygt, at der fremover kun vil blive bragt historier, der er negativt ladet og ikke giver plads til at tage kulturelle ting op, så resten af rigsfællesskabet kan få et nuanceret billede af vores kultur og historie, siger hun.
DR står fast
Men flere - inklusiv Julie Berthelsen - håber på, at DR’s udmelding ikke er et endegyldigt farvel til programmet.
DR har dog slået fast, at de ikke kommer til at ændre på deres beslutning om at programmet er nedlagt.
Og det har fået flere til at spørge, om KNR som Grønlands public service medie har tænkt sig at samle stafetten op og lave et juleshow.
En tanke, som også har strejfet Ujammiugaq Engell:
- Det ville være et ønskescenarie for mig, der aktivt arbejder med historie og kultur, hvis der blev skabt noget tilsvarende.
- Vi er jo et stort land med mange familier fordelt op og ned langs kysten, og det ville være fantastisk at skabe noget, der er tidssvarende, som vi kan samles om, siger hun.
Hun har også en idé om, at det ville være fantastisk at skabe et program sammen med folkefærd, der ligner os. Eksempelvis folk i Canada og Alaska, hvor vi kan sende hilsner og blive klogere på ligheder og forskelligheder i måderne at fejre jul på.
Om KNR samler stafetten op, svarer direktøren for KNR, Annga Lynge, på en af de kommende dage i en artikel.