Jubilæumskoncert i Katuaq

Den grønlandsk – danske Duo Arctica holder lørdag aften jubilæumskoncert i kulturhuset Katuaq i Nuuk. Den grønlandske fløjtenist Arnannguaq Gerstrøm og den danske pianist Kirsten Beyer Karlshøj har holdt sammen i 15 år, og jubilæet fejres nu med en koncert i Katuaq, der betyder uendeligt meget for de to kunstneres musikalske karriere. Duoens første koncertturne var lavet af folkene i Katuaq, og nu kommer Duo Artica ”hjem” for at holde jubilæum.
Skrevet af Peter Troelsen
27. oktober 2012 10:04

Det hele startede tilbage i 1996, da Arnannguaq Gerstrøm gik på forberedelseskursus til Musikkonservatoriet. Her mødte hun Kirsten Beyer Karlshøj, der var underviser på kurset. De to musikeres kemi var så god, at det blev til et samarbejde i Duo Artica, der i år har eksisteret i 15 år.

-Vores musikalske partnerskab har udviklet sig hele vejen. Da vi startede, var det en lidt uhomogen duo med en rutineret pianist og en uprøver fløjtenist. I dag er vi mere ligeværdige, og vi lærer stadigvæk meget af hinanden, når vi øver, fortæller Kirsten Beyer Karlshøj til knr.gl i en pause i øveriet op til lørdagens koncert i Katuaq.

Det er kammermusik, der står på programmet, når de to dygtige musikere optræder lørdag aften. Tre kompositioner af Schubert, Bach og Chopin, og så en splinternye komposition af Arnannguaq Gerstrøm, der har uropførelse ved koncerten i Katuaq. Her er grønlandsk kultur i form af trommedans blandet op med århundrede gammel kammermusiktradition. Et værk duoen ser meget frem til at fremføre for publikum.

-Jeg har prøvet at forene min baggrund i Grønland med den baggrund, jeg har i den klassiske musik, og jeg håber meget, at publikum tager godt imod min komposition. Det er lidt anderledes, end den kammermusik vi ellers spiller, men også på den front laves der nye kompositioner. Kirsten er lige så begejstret som jeg, så det lover i det mindste godt, fastslår Arnannguaq Gerstrøm.

Mange er af den opfattelse, at det kræver særlige forudsætninger at være koncertgæst, når der spilles klassisk musik, men begge lørdagens musikere er helt uenige i den opfattelse.

-Kammermusik er jo skrevet til at blive spillet i det intime rum, og ikke i store sale med forstærkning af musikken. Det appellerer til tilhørernes følelser, og det eneste det kræver, er et åbent sind og viljen til at lytte med et åbent hjerte. Det er lige netop det, musikken er skrevet til, mener Kirsten Beyer Karlshøj.

I ugen op til koncerten i Katuaq har Kirsten Beyer Karlshøj opholdt sig i Grønland med det ene formål at øve. Duoen skal holde sig skarpe, og det kan kun gøres ved at øve sammen i et væk.

-Det er vigtigt, at vi øver vores samspil, for ellers vil vi ikke få udtrykt det med musikken, som vi har lyst til. Vi skal som alle andre, der lever af at præstere, holde os i god træning, og de små detaljer bliver spillet igen og igen for at finde den helt rigtige måde at servere vores musik på. Det er en af de helt store ting ved at være klassisk musiker, øvelsen giver musikken dybde i al sin enkelthed, siger Arnannguaq Gerstrøm.

Koncerten løber af stablen i Katuaq lørdag aften kl. 20.00.