Journalister bør undervises i det grønlandske sprog

De grønlandske journalister og tolkene, der versionerer til grønlandsk, skal være bedre til at bruge deres eget sprog. Det siger leder af Sprogsekretariatet Carl Christian Olsen som reaktion på kritikken fra sprogforsker Arnaq Grove.
Skrevet af Najaaraq Egede
05. november 2009 14:40

Eskimolog Arnaq Grove, som er ifærd med at skrive ph.d. om brugen af det grønlandske sprog i medierne, kaldte forleden de grønlandske mediers omgang med det grønlandske sprog for et demokratisk problem. Ofte er de grønlandske versioner oversat ukritisk fra dansk - så de enkeltsprogede grønlændere kan have svært ved at forstå meningen, lød kritikken.

Sprogsekretatiatets leder Carl Christian Olsen er enig med Arnaq Grove i, at medierne er fulde af uforståelige vendinger:

- Sproget skal være utvetydigt, og så vidt muligt efter godkendte termer, og det er det som har forvirret mange, fordi der også tidligere sagde for eksempel, når man siger solsort, så sagde man bare "Danmarkimi timmissat ilaat". En fugl i Danmark. Og det siger jo ingenting. Der er så mange eksempler af den slags i den almindelige oversættelsesarbejde, siger Carl Christian Olsen.

Som eksempel nævner han den danske talemåde om at lægge kortene på bordet, som direkte oversat til grønlandsk lyder helt forkert, da man på grønlandsk kun kan lægge fysiske ting på et bord.

Sprogsekretatiatets leder har derfor et forslag.

- Der er den mulighed, at Institut for Journalistik kunne tilbyde efteruddannelse for journalister, især hvis det er de grønlandsksprogede, som gerne vil forbedre deres sprogbrug, siger han.

Han mener, at det er nødvendigt, at især journalister hele tiden dygtiggør sig i det grønlandske sprog, nu da Selvstyret er indført, og det grønlandske sprog er det officielle sprog.

- Alle skal simpelthen være bedre til grønlandsk, når nu 90 procent af befolkningen taler grønlandsk, siger han.

Leder af Institut for Journalistik Naja Paulsen oplyser, at de på nuværende tidspunkt ikke har mulighed for at efteruddanne journalister, da der ikke er afsat økonomi til det. Instituttets hovedformål er at uddanne bachelorer i journalistik, siger hun.