Josef Motzfeldt tildelt Nersornaat i guld

Formanden for Inatsisartut Lars-Emil Johansen har i forbindelse med Vestnordisk Råds årsmøde i Sydgrønland tildelt Nersornaat i guld til Josef Motzfeldt (Tuusi), ved en højtidelighed der blev holdt i Igaliko i dag.
Skrevet af Simon Uldum -
19. august 2013 04:40

Formandskabet for Inatsisartut tildeler Josef Motzfeldt Nersornaat i guld med begrundelse i hans mangeårige politiske engagement i landets samfundsudvikling og hans indsats for kulturen.

Formanden for Inatsisartut, Lars Emil Johansen fremhævede blandt andet i sin tale for Josef Motzfeldt følgende:

”Det ville være enkelt ved denne lejlighed blot at overrække dig denne hædersbevisning med henvisning til dit mangeårige politiske engagement i landets samfundsudvikling og som den første Formand for Inatsisartut efter Selvstyrets indførelse. Det ville såmænd også være alt rigeligt og i sig selv mere end berettige dig til at modtage denne hædersbevisning.  Men det ville også være for enkelt, for jeg véd, at du som person omfatter så meget mere end dit mangeårige politiske engagement.

Men hvor skal jeg så starte, hvis ikke ved politikken? Et godt sted, tror jeg, kunne være din indsats for kulturen og her ikke mindst kunsten og litteraturen. Jeg tror, at jeg taler for mange, når jeg takker dig for din mangeårige indsats på disse områder.

Dit engagement i brugen af vort sprog som et levende og relevant sprog i alle livets aspekter, fortjener også at blive nævnt i denne sammenhæng.

Forglemmes må heller ikke dit engagement ved etableringen af et nationalgalleri. Et galleri, som ikke blot skal være en ramme for udstillinger, men et ”levende” museum, hvor kunstnere arbejder og virker i samvirke med deres omgivelser. Jeg tror måske, at dette siger noget om dig og din måde at tænke på.

Din indsats for kunsten og kulturen, er i sig selv et vægtigt argument for at yde dig den hædersbevisning, som er grunden til, at vi alle står her sammen med dig i dag. Og selv om jeg indledte med at sige, at jeg gerne ville tale om andet en politik, så lader det sig ikke nægte, at din indsats for vort lands politiske udvikling igennem en årrække, har været både anseeligt og betydningsfuldt. Det gælder ikke mindst på det udenrigspolitiske område, som både du og jeg vægter højt.”