Josef Motzfeldt: Decentralisering er vejen frem

Der skal tænkes nyt, så vi hurtigst muligt kan komme arbejdsløsheden til livs her i Grønland, siger landstingsformand Josef Motzfeldt. Blandt andet ser han gerne, at kommunerne får større indflydelse.
07. august 2009 14:13

Udmeldingen kommer efter, at Vestnordisk Råd netop har holdt konferencen "uddannelsesmuligheder for ufaglært arbejdskraft i Vestnorden" i Grønnedal.

- Det er en kendsgerning, at både Grønland, Færøerne og Island er ramt af arbejdsløshed. Og hvis vi skal følge erhvervslivets krav om kvalificerede medarbejdere, er det nødvendigt med en ny samarbejdsform her i landet, siger landstingsformand Josef Motzfeldt, der repræsenterer Grønalnd i Vestnordisk Råd.

Han mener, at både landets arbejdsgivere, arbejdstagere, politikere og embedsmænd skal arbejde sammen i et nyt system, som passer specielt til Grønland.

På Vestnordisk Råds møde i Grønnedal blev det blandt andet diskuteret, om det er smart, at bekæmpelsen af arbejdsløshed styres centralt - eller om det eventuelt kan betale sig at decentralisere. Josef Motzfeldt siger:

- Med et stort land som Grønland er det nok en god ide at decentralisere området og give mere indflydelse til de fire storkommuner, for det er dem, som kender borgerne og hvilke styrker, de enkelte individer har.

Også uddannelsesområdet er blevet debatteret på mødet i Vestnordisk Råd, og konklusionen er, at alt for mange ikke har tilstrækkelig uddannelse. Også her peger Josef Motzfeldt på decentralisering.

- Det nytter ikke længere at holde store seminarer på landsplan. I stedet bør man komme ud til folk, dér hvor projekterne skal gennemføres. Så de lokale får større indflydelse på at være med til at løse problemet, siger Josef Motzfeldt.