Jollefiskerne takker nej

Medlemmet af Naalakkersuisut for Fiskeri, Karl Lyberth, forsøgte i sidste uge, at møde jollefiskerne i Diskobugten med to nye ekstra forsøgsfiskeri arealer, der betyder, at jollefiskerne nu også kan fiske i havet ud for Ilulissat og Qasigiannguit. Men fiskerne er stadig imod forsøgsfiskeriordningen, og takker nej til de nye arealer.
16. september 2013 07:46

Jollefiskerne har nemlig krævet forsøgsfiskeriordningen stoppet, da de holdt møde med Naalakkersuisoq for Fiskeri Karl Lyberth den 5. september. Fiskerne vil nemlig ikke fiske i farligt farvand i efterårsperioden:

- Vi krævede under Nuuk-mødet, at forsøgsfiskeriet stoppede, da forslaget er stillet til sommermånederne. Vi kan slet ikke udøve forsøgsfiskeri i det åbne hav midt om efteråret, siger Anthon Lindenhann, formand for de kystnære fiskere og fangeres organisation, SQAPK.

Her i midten af september er det allerede blevet efterår i Disko Bugten, hvor der oftere er blæst og bølgegang, og ifølge fiskernes formand er det ikke længere muligt at sejle sikkert i de farvande, der ligger ret langt fra land, og hvor Naalakkersuisut har åbnet for forsøgsfiskeri.

Fiskerne mener derfor ikke, at man kan fiske den forsøgskvote på 700 tons hellefisk uden at udsætte sig selv for fare.

I stedet kræver de, at få lov til at fiske 700 tons ekstra i det kystnære fiskeri og på normale betingelser.

Men ifølge Karl Lyberth, så har Naalakkersuisut fulgt fiskernes ønsker:

- Jeg har lidt svært ved, at forstå deres ønske, fordi jeg for blot en uge siden holdt møde med repræsentanterne fra fiskerne i Ilulissat, hvor vi aftalte, at vi gerne vil følge deres forslag om forsøgsfiskeri på de fem områder, som de har ønsket. De var meget glade for, at jeg vidste forståelse for deres ønske, siger Medlemmet af Naalakkersuisut for Fiskeri, Karl Lyberth.

Og nu mister jollefiskerne tilliden til Karl Lyberth:

- Karl Lyberth er ikke til at samarbejde med. Vi kan ikke stole på ham. Valgløfterne bliver heller ikke ført i livet, så det er på tide at vi udviser vores mistillid mod ham, siger Anthon Lindenhann.

De kystnære fiskere og fangeres organisation er derfor i disse dage gået i gang med forberedelserne til demonstration mod deres forhold:

- Jeg regner bestemt ikke med, at jeg trækker mig tilbage. Men jeg undrer mig meget over, at Ilulissat-fiskerne har den holdning nu, fordi vi som sagt har fulgt deres ønsker 100 procent fra Naalakkersuisut, siger Karl Lyberth.