Jollefiskerne med på brugerbetaling - men vil dele byrden med fritidsfiskerne

De kystnære fiskere i Sisimiut maner til besindighed, når talen falder på brugerbetaling i fiskeriet. De påpeger, at fiskerne med de mindre både endnu er plaget af den globale økonomiske krise. Og af konkurrencen med udenlandske fiskere.
Skrevet af Jens Thorin
05. november 2009 16:28

Fiskerne med mindre båd vil gå med til brugebetaling i fiskeriet, men påpeger, at der er dårlig økonomi i erhvervet. Så må fritidsfiskerne også være med til at bære byrden, siger de.

Brugerbetaling i fiskeriet, der skal dække omkostningerne for myndighedernes kontrol, vil koste fiskere med mindre både i det kystnære fiskeri 1500 kroner årligt.

Formanden for fiskere med mindre både i Sisimiut, Marius Olsen, er ikke afvisende over for brugerbetaling, men opfordrer til besindighed.

- Som konsekvens af den globale økonomiske krise er prisen på eksempelvis torsk halveret. Også får vi mindre for vores fisk i forhold til fiskere i andre lande, da vi er med til at dække transportomkostningerne til markederne, siger Marius Olsen.

Brugerbetaling på det kystnære fiskeri efter krabber, torsk, stenbiddere og hellefisk vil give Landskassen 2.115.000 kroner ekstra.

Marius Olsen foreslår, at udgifterne til kontrol spredes ud således, at fritidsfiskerne også er med til at bære byrden.

- Hvorfor er det erhvervsfiskerne alene, der skal betale, og hvorfor er fritidsfiskerne ikke nævnt i den sammenhæng?, spørger fiskeren.

- Fritidsfiskerne fanger mange fisk. Fangsterne har stor samfundsøkonomisk værdi, ligesom fangsterne gavner fritidsfiskernes privatøkonomi, siger Marius Olsen fra Sisimiut.