Johnny Mays "Candy drop" bliver til tegnefilm

Det årlige "candy drop" er julens store begivenhed i Kuujjuaq, Canada, og nu er der lavet en tegnefilm om traditionen.
Foto © : CBC Animation
26. december 2017 13:20

Det begyndte for mange år siden da butiksejeren i Hudson Bay-butikken kastede bolsjer ud fra taget til bygdens børn - kastede i grams som det hed dengang.

Men så for 50 år siden besluttede Johnny May, den første inuit pilot, at kaste godterne ud fra hans lille fly, hvorefter det blev en fast tradition.

CBC TV - det canadisk stats TV - har nu lavet historien om slikudkastningen til en tegnefilm, der fik premiere lige før jul. Filmen hedder The Great Northern Candy Drop - Den Store Nordlige Bolsje Udkastning.

Filmen er en rigtig julehistorie, der fortæller om en embedsmand sydfra, der ville stoppe Johnny May, fordi reglerne siger, at det er forbudt at kaste noget ud fra fly.

Tradition gennem mere end 50 år

Embedsmanden tager til Kuujjuaq for at stoppe Johnny May, men hun bliver smittet af juleglæden i Kuujjuaq og ender med at hjælpe Johnny.

Filmen fortæller samtidigt den rigtige historie om, hvordan Johnny May reddede en lille inuit pige ved at flyve ud i en voldsom storm og finde hende i sneen. De varmede hende op, mens de kæmpede sig tilbage igennem stormen.

Johnny Mays candy drop eller slik udkastning begyndte altså for mere end 50 år siden og blev mere og mere populært, indtil det er blevet en legende i Kuujjuaq. Og selv om Johnny May nu er godt over 70 år, bliver traditionen vedligeholdt.

Anden juledag, smider Johnny May, bolsjer, chokolade, varme vanter, huer og andet godt ud over Kuujjuaq fra sin lille røde flyvemaskine, og alle beboerne løber glade rundt for at samle godterne sammen.

Som Johnny May siger i filmen: Her i Kuujjuaq handler det om at komme hinanden ved og glæde os sammen over julen.