Jess G.: Social dumping er ikke i orden

Social Dumpning. Varige arbejdspladser. Store forskelle på takster, når det gælder på el og varme. Og kommende overenskomstforhandlinger, der betegnes som diktat. Det er et lille udpluk af de temaer, forbundsformand Jess G. Berthelsen kom ind på under dagens 1. maj tale, der blev holdt til omkring 200 SIK-medlemmer i Nuuks forsamlingshus.
Skrevet af Jens Thorin
01. maj 2012 17:52

Jess G. Berthelsen slog fast, at SIK ikke på nogen måde er modstander af arbejdskraft udefra i forbindelse med anlægs- og opførelsesfasen ved storskalaprojekter.

SIK kræver derimod, at de tusindvis af ansatte udefra ansættes efter grønlandske overenskomster. Og tager dermed afstand til social dumpning, som han mener, Naalakkersuisut er på vej til at indføre ved store industriprojekter:

- Skal vi så til at lønne arbejdere fra andre lande lavere ? Og sige, det er i orden, nu vi tjener godt, og dermed signalerer, at andre lande er ikke vores problem. Hvis vi gør det accepterer vi forskels-behandling her i Grønland, slog forbundsformanden fast.

Han opforderer derfor Naalakkersuisut til at melde sin politik på området klart ud til offentligheden, at Grønland under ingen omstændigheder vil have indført begrebet social dumping med indførelse af underbetalt udefra kommende arbejdskraft.

Jess G. Berthelsen kom også ind på, at Grønland i øjeblikket står med en historisk høj arbejdsløshed, hvor der er flere end 3.000 ledige.

Han kræver derfor handling i form af nye varige arbejdspladser, hvor vi kan opnå anstændige lønninger, ordentlige boliger og bedre uddannelser.

Og her kan landets råstof-sektor spille en stor rolle, mener SIK's formand.

- Men råstofsektoren skal på alle måder være til gavn for landets befolkning, slog han fast.

Jess G. Berthelsen nævnte også , at der internt i Grønland er forskel på levevilkår, da  der er store fokelle på taksterne for el og varme, afhængig af, hvor man bor i Grønland:

- Vi er i dag vidne til, at priser på vand og el-regningen kan svinge med op til over 1.500 kroner afhængig af, hvor man bor geografisk i dette land. Det er ikke på nogen måde udtryk for retfærdighed eller solidaritet, sagde lønmodtagernes formand, der også kom ind på de snarlige overenskomstforhandlinger.

- Men jeg må sige at det, de offentlige i dag kalder for forhandling, ikke er en forhandling men et diktat givet oppefra. Vores løn kan ifølge Selvstyret kun stige med 4 procent i de næste 4 år.

Sådan forhandler man ikke, for så kan Inatsisartut lige så godt lave et lovindgreb, i stedet for at misbruge vores kostbare tid, sagde altså SIK's formand, Jess G. Berthelsen i sin 1. maj-tale i Nuuks forsamlingshus i dag.