Jeremiassen: Udlændinge rige på bekostning af fiskere

Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Lyberth, håber sammen med sin partifælle Nikolaj Jeremiassen, det vil bringe velstand til fiskerne, hvis de kan forbyde de store fiskeproducenter at trawle fisk og rejer som supplement til fabrikkerne.
06. august 2013 07:47

Som den politiske debat spidser til op til efterårssamlingen, har vi talt med et par af fiskeriordførerne i Inatsisartut.

- GA's tidligere direktør har tidligere udtalt, at samtlige fabrikker på kysten vil blive lukket, så denne trussel er ikke ny, siger fiskeriordfører i Partii Inuit, Lars Mathæussen

Han giver ikke meget for kritikken fra fiskeproducenterne i Grønlands Arbejdsgiverforening. Derfor har han tænkt sig at støtte Karl Lyberth fra Siumut, hvis han stiller forslag om at genindføre Gummistøvleparagraffen i fiskeriet.

Både SIK og GA har de seneste dage luftet en stor bekymring for, om gummistøvleparagraffen vil føre til frasalg af fiskefabrikker såvel som trawlere, hvis producenter som Royal Greenland og Polar Seafood bliver tvunget til at træffe et valg imellem fiskeri eller fabrik.

Lars Matthæussen er ikke så bekymret:

- Som jeg sagde tidligere, så vil der være arbejdspladser på land, så længe fiskerne har fisk at lande, siger fiskeripolitikeren fra Partii Inuit.

Iblandt Siumuts medlemmer i Inatsisartuts fiskeriudvalg er der enighed.

- En rig udlænding kan bare købe sig ind i fiskerierhvervet på bekostning af rigtige fiskere, siger Nikolaj Jeremiassen og gør opmærksom på, at det er ham selv, der har foreslået Karl Lyberth, at Inatsisartut skal tage den gamle regel op igen. De store producenter vil sammen med SIK med tiden se fornuften, tror han.

- Det er ikke alle, der kan være enige med det samme, det ved jeg godt. Men med tiden plejer forståelsen at komme, siger Nikolaj Jeremiassen fra Siumut.

På efterårssamlingen vil vi se, om Siumut vil trodse advarslerne fra fagforeningen og de store drenge i fiskeriindustrien, GA og Polar Seafood.