Jens Erik Kirkegaard: Medier kan fejlfortolke udtalelser

Tanbreez Greenland A/S' ansøgning er blevet afvist. Det stod at læse i går i det ansete engelske nyhedsbureau Reuters, der citerede formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond.
Skrevet af Mads Lynge
23. januar 2014 09:42

Men det tilbageviser, Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Jens Erik Kirkegaard, der mener, at Naalakkersuisut-formanden er fejlciteret:

- Medier er også kendt for også at kunne fejlfortolke udtalelser, så det vil jeg ikke helt udelukke, at det er en fejlfortolkning, siger Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Jens Erik Kirkegaard.

Status er, at forhandlingen af udnyttelsestilladelsen stadig er i gang, siger han:

- Samtidig er det også en politisk holdning, at vi gerne vil have så meget af processen som muligt i Grønland. Også i forhold til Råstofloven, som siger at oparbejdning som udgangspunkt skal ske i Grønland. Derfor arbejder vi stadig på at finde et forhandlingspunkt til hvordan vi kan udvikle Grønland på en måde så projektet også har flere fordele for Grønland end umiddelbart antaget i den nuværende ansøgning, siger Jens Erik Kirkegaard.

I Råstoflovens paragraf 18 fastsættes det blandt andet om i hvilket omfang rettighedshaveren skal anvende grønlandsk arbejdskraft, og i hvilket omfang rettighedshaveren skal anvende grønlandske virksomheder ved entrepriser, leverancer og tjenesteydelser.

Rettighedshaver kan dog, i det omfang det er nødvendigt, bruge udenlandsk arbejdskraft "når tilsvarende kvalificeret arbejdskraft ikke findes eller er disponibelt", som det hedder.

Rettighedshaveren kan også bruge udenlandske virksomheder, "hvis grønlandske virksomheder ikke er konkurrencedygtige i teknisk eller kommerciel henseende", står der i loven.