Jens B: Regler ikke til fri tolkning

Naalakkersuisoq for Boliger og Infratruktur går nu ind i debatten om el-prisforhøjelserne i Narsaq og Qaqortoq i forbindelse med den verserende voldgiftssag mellem Nukussiorfiit og entreprenørkonsortiet bag vandkraftanlægget ved Qorlortorsuaq.
18. januar 2012 11:13

Jens B. Frederiksen understreger, at det hverken er Naalakkersuisut - eller for den sags skyld Nukissiorfiit, der beslutter om forbrugerne i Narsaq og Qaqortoq, skal betale for voldgiftssagen.

Naalakkersuit følger ved godkendelse af el-tariffer de principper, som Inatsisartut har fastsat gennem ensprisreformen og de årlige finanslove.

Formålet med ensprisreformen var, at el-priserne skulle afspejle de lokale omkostninger. Altså etableringen elværker, vandkraftanlæg og transmissionsanlæg eksempelvis. Og derfor skal eventuelle projektfordyrelser også betales af de enkelte lokaliteter.

Men Jens B. Frederiksen pointerer, at det ikke er forbrugerne i Narsaq og Qaqortoq, der bærer omkostningerne i forbindelse med voldgiftssagen alene.

De er nemlig beskyttet at makmalprisen på el. - En pris, der finansieres med et tilskud fra andre forbrugere, som f. eks. el-kunderne i Sisimiut og Nuuk samt af skatteyderne via Finansloven.

Jens B. Frederiksen understreger, at el-priserne de fleste steder i Grønland faldt her den 1. januar i år. Og samtidig blev maksimalprisen på el sænket fra 3,48 kr. til 3.33 kr. pr. kilowatt-time.