Jens B: Højere oliepriser vil ramme alle

Stigningen i brændstofpriserne vil ramme samfundet hårdt. Det fastslår Naalakkersuisoq, Jens B. Frederiksen. KNAPK og Rejefiskernes organisation, Ilulissani Raajarniat peqatigiiffiat IRP, frygter en hård vinter, og KNAPK kræver tilskud til brændstof. Men det bliver der ikke tale om, lyder det fra Jens B. Frederiksen.
Skrevet af Naimah Hussain
12. juli 2011 13:10

Brændstofpriserne steg drastisk og pludseligt fra sidste uge, så en liter benzin og diesel koster fem kroner og 57 øre per liter nu - det betyder en stigning på 1 krone og 10 øre. Årsagen, ifølge Polar Oil, er at verdensmarkedspriser er stigende.

Og det vil få store konsekvenser for hele samfundet, siger politisk ansvarlig for området, Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Jens B. Frederiksen:

- Jeg er helt sikker på, at den her kedelige prishop vil have en kæmpestor effekt på det meste af samfundet. Det er ikke kun fiskere og fangere, det er heller ikke kun flypriser, det vil have en effekt hele vejen rundt. Stort set alle erhvervsaktive vil blive påvirket af det her, taxaer og alle mulige andre. Det vil f.eks. også på et senere tidspunkt få konsekvenser for el-priserne, siger Jens B. Frederiksen.

Blandt de, der mærker stigningen fra dag ét er Air Greenland, og direktør Michael Binzer har da også allerede bebudet prisstigninger på indenrigsfly. Også taxavognmænd, bådchartringsselskaber samt fiskere og fangere er blandt de erhvervsgrupper, der mærker stigningen på pengepungen.

KNAPK har allerede været ude og kræve tilskud til brændstof:

- Fiskeriet er vores største eksportindtjening. Samfundet er jo nødt til at interessere sig for, at grundlaget for eksporten har det godt, siger organisationens næstformand, Isak Vahl og understreger, at Grønlands største eksportvare er fisk, og derfor mener han altså, at fiskerne har særligt ret til tilskud.

Jeremias Jensen fra Rejefiskernes organisation, IRP fra Ilulissat frygter, at de går en hård vinter i møde med prisstigningen på over 20 procent:

- Vi er overhovedet ikke enige i det her. Og vi kan sige det lige ud, vi kan ikke bære solarens prisstigning, siger Jeremias Jensen og fortsætter:

- Jeg har bedt organisationen reagere, og bedt dem om at råbe Naalakkersuisut op hurtigst muligt. Vi kan ikke blive ved med at fiske på den måde. Vi har fisket i flere år med underskud, det er ikke til at holde ud. Hvis vi tænker på det kystnære fiskeri har det altid været sådan, hvis vi skal sige det ligeud så kan det ikke betale sig, siger Jeremias Jensen.

Men tilskud bliver der ikke tale om, lyder det fra den politisk ansvarlige på området:

-Det er altså noget, der gælder globalt det her. Konkurrencemæssigt vil det også betyde, at dem vi konkurrerer med udenfor landet står overfor de samme problemer. Og derfor mener vi ikke foreløbigt, at vi skal ind med nogle tilskudsordninger eller give noget som helst til nogen som helst på nuværende tidspunkt, lyder det fra Jens B. Frederiksen.