Jens B. Frederiksen: Søfartslovgivningen er en kompliceret sag

Det har skabt debat, at to udenlandske skibe, der er chartret af selskaber herhjemme, på kort tid efter hinanden er gået på grund i de skærfyldte grønlandske farvande. Forstanderen på Søfartsaskolen har krævet, at der indføres bestemmelser i lovgivningen om, at der skal være kendtmænd i udenlandske skibe, der opererer i vores farvande.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
23. august 2012 07:58

Men der er så ikke ligetil, at lave om på lovgvvningen, siger Naalakkersuisoq for Trafik, Jens B. Fredriksen

Det er nemlig en kompliceret sag, at lave om på søfatslovgivningen, som stadig er et dansk ansvarsområde, også er der også internationale bestemmelser at tage hensyn til, forklarerer Jens B. Fredriksen.

Det liberiske Containerskib, Vega Sigattarius, som er indchartret af Royal Arctic Line, gik på skær vest for Nuuk den 17. august, og er stadig ikke kommet fri.

Og senest gik tankskibet Oratank, der er chartret af Polar Oil, natten til tirsdag på grund ved Aasiaat.

Dette skib er dog kommet fri af egen kraft. Altså to skibe, der på ganske kort tid er gået på grund i de grønlandske farvande.

- Selvfølgelig er det begymrende. Det siger naalakkersuisoq for Trafik, Jens B. Frederiksen.

Og det er en bekymring, der deles af forstander på Søfartsskolen i Paamiut, MánassínguaK´ Noahsen. Han mener, at der skal handles nu:

- Det er på tide, at det bliver et krav, at udenlandske skibe skal have grønlandske navigatører, som kendtmænd eller lodser ombord, mens de sejler i vore sårbare farvande, sagde MánassínguaK´ Noahsen kort efter Vega Sigattarius' grundstødning.

Men det er ikke så ligetil, fortæller naalakkersuisoq for Trafik, Jens B. Frederiksen.

- Det er et ansvarsåmrådet, som det danske myndigheder har ansvaret for. Hele søfartsstyrelsen har vi ikke hjemtaget endnu. Men der har været afgivet ønske fra Grønlands side om, at der skal være kendtmænd, altså lodser ombord på skibene og det er noget der skal rettes henvendelse om til de danske regering om, siger altså Jens B. Fredriksen.

Men allerede i 2008 gik medlem i Inatsisartut, Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit i talerstolen, og foreslog, at det skal være obligatorisk, at udenlandske skibe der sejler i vores farvande skal have en kendtmand, også kaldet lods ombord på skibene.

De daværende Landsstyre med Siumut i spidsen mente dog ikke, det er formålstjenstligt at have en kendtmand ombord, da sådan en bestemmelse vil tvinge skibe, der allerede har stor erfaring med sejlads i Grønland, til at have lodse.

Men det er en kompliceret sag, at lave om på søfatslovgivningen, som stadig er dansk ansvarsområde, også er der også internationale bestemmelser at tage hensyn til, forklarerer Jens B. Fredriksen.

- Men ikke desto mindre så har vi et klar ønske om, at der bliver speedet op på den her proces, fordi det er et samlet ønske fra Grønland om, at der skal være lods ombord på skibene.

- Lad os nu se i den kommende tid hvordan det kommer til at se ud. Jeg mener faktisk vi gør mange rigtige ting for at højne sikkerheden til søs, det siger Naalakkersuisoq for Trafik, Jens B. Fredriksen.