Jens B.´s beslutning er brud på de demokratiske spilleregler

Demokraternes formand og medlem af Inatsisartut Jens B. Frederiksen kan nu også smykke sig med titlen Executive Vice President for True North Gems Greenland.
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
24. januar 2014 10:30

Hans tidligere partikammerat Palle Christiansen, Tranparency Greenland og ICC sætter spørgsmål ved hans beslutning og mener, at det er problematisk og et brud på de demokratiske spilleregler.

- Hvis man læser den pressemeddelelse, som kom fra Truth North Gems, så står der, at de havde ansat ham på grund af, at han havde siddet i parlamentet. Og der går man ud , som et firma og siger 'Vi har købt en politiker', og det er jo aldrig heldigt som politiker at stå i et lys, hvor man ikke ved om det er politikeren, der taler partiets sager eller det repræsentant for firmaet, som er ude og tale om en bestemt dagsorden, siger det tidligere medlem af Naalakkersuisut for Demokraterne Palle Christiansen.

Han mener, at der bør være en klar linje for, hvor dybt man kan være engageret i erhvervslivet, når man sidder i Inatsisartut.

Antikorruptionsorganisationen Transparency Greenland mener, at Jens B. Frederiksens situation er særligt betændt på grund af hans rolle i oppositionen. Da Inatsisartut jo er vagthund overfor Naalakkersuisut.

Meilvang frygter, at Frederiksen ikke kan opfylde sin rolle som vagthund samtidigt med sin ansættelse i råstofsektoren. Faktisk mener han, at denne sag er værre end tidligere sager.

- Vi har også kritiseret, at topembedsfolk og tidligere toppolitikere går over og arbejder for industrien, efter de har holdt op. Men det her er i virkeligheden værre, fordi at han ikke bare går over og arbejder, han beholder også sit politiske job, siger Anders Meilvang.

Ligesom Transparency har ICC også en holdning til politikere, der vælger en karriere i erhvervslivet ved siden af deres politiske opgaver.

Det kan få stor betydning. Der skal altså være rene linjer mellem politikere og erhvervet, mener ICC.

- Politikerne skal være ubestikkelig, og det er disse forhold, vi må kigge på, før det udvikler sig. Det er et rent etisk spørgsmål, vælgerne har sat deres kryds ved en politiker, fordi vælgerne vil have politikeren udtrykke de meninger, som vælgeren har, sagde Formanden for ICC, Aqqaluk Lynge.