Múte B. Egede om ændring af Nordisk Råd: Jeg vil se det på papir

Det kræver en ændring af hele den grundlæggende aftale for Nordisk Råd, før formanden for naalakkersuisut igen vil deltage i topmøder med de nordiske lande.
Der skal et klart ændringsforslag til Helsingforsaftalen på bordet, før formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), vil overveje at deltage i møder i Nordisk Råd igen. Foto © : KNR / Henriette Simonsen
30. september 2024 17:10

Múte Borup Egede (IA) vil se det, før han tror det.

Omtrent sådan er meldingen fra formanden for naalakkersuisut om udsigten til, at Grønland kan blive et fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd.

Vel at mærke fuldgyldigt medlem på samme vilkår som Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island.

Det er meldingen, efter han i sidste uge fik besøg af præsidenten for Nordisk Råd, Bryndís Haraldsdottír.

Et møde, som formanden for naalakkersuisut kalder 'positivt', og hvor han har påpeget, hvor naalakkersuisut står i forhold til Nordisk Råd.

- Jeg har gjort det klart, at en genoptagelse af deltagelsen for formanden for naalakkersuisut forudsætter, at der fremlægges konkret forslag til en ændring, således Grønland kan blive fuldgyldigt medlem, skriver Múte B. Egede i et svar til KNR.

Krav: Ingen A- og B-hold

Som det er i dag, er de tre selvstyrende lande, Grønland, Færøerne og Åland, kun delvis deltagende i Nordisk Råds organer.

Landene er med i udvalg under Nordisk Råd, hvor de har stemmeret.

De tre lande deltager også i møder i Præsidiet, som er Nordisk Råds øverste organ. Men det sker kun, når der bliver drøftet sager, som har betydning for Grønland, Færøerne eller Åland. Her må repræsentanter fra de tre lande tale, men de har ingen stemmeret.

Alle tre selvstyrende lande er også med i Nordisk Ministerråd, som er samlingen af ministre fra de nordiske lande. Her kan Grønland afgive sin stemme, men det er i sidste ende stemmerne fra de fem fuldgyldige medlemslande, som afgøre en afstemning. 

Hvad er Nordisk Råd?

Nordisk Råd arbejder for at skabe gode forhold i Norden at bo, leve og arbejde i.

Det er en politisk forsamling mellem Danmark, Finland, Norge, Sverige, Island, Grønland, Færøerne og Åland.

Medlemmerne i Nordisk Råd er politikere fra hvert af de otte landes egne parlamenter.

Landene har forskellige antal pladser i Nordisk Råds forsamling alt efter størrelsen af landets indbyggertal. Grønland har to pladser, mens Sverige for eksempel har 20 pladser.

Alle parlamentarikere i Nordisk Råd mødes to gange om året i såkaldte sessioner, som ledes af præsidenten og vicepræsidenten.

Dog er der en række udvalg under Nordisk Råd, som mødes oftere.

Nordisk Ministerråd er de nordiske regeringers officielle samarbejdsforum. Her mødes ministrene på hver deres område for at finde fælles løsninger.

Kilde: Norden.org

Men opdelingen i landenes medlemsstatus må man se bort fra, mener Múte Borup Egede, som kalder det en opdeling i A- og B-hold.

Og et billede på opdelingen er ifølge Múte B. Egede, at regeringslederne fra hverken Grønland, Færøerne eller Åland blev inviteret, da Sveriges statsminister i maj i år indbød til sommerfest i Stockholm for de nordiske statsministre.

Mødet var alene arrangeret af Sveriges regering og ikke Nordisk Råd. Men opdelingen var alligevel forkert. Det siger præsidenten for Nordisk Råd, Bryndís Haraldsdottír, i  et interview til KNR forud for hendes tur til Nuuk.

- Jeg er rigtig ked af, at nogen i den nordiske familie føler, at de ikke hører til der.

Møde i Reykjavik skal ændre aftale

Derfor ønsker Island, som i år er værtsnation for Nordisk Råd, at få ændret Helsingfors-aftalen, som er en slags grundlov for hele Nordisk Råd. Og den bør fremover slå fast, at alle lande - også Grønland, Færøerne og Åland - er medlemmer af Nordisk Råd på samme måde som de øvrige medlemslande.

Forslaget skal diskuteres og stemmes om på en session i Nordisk Råd i Reykjavik sidst i oktober. Her er temaet "Fred og sikkerhed i Arktis"

Og her håber Bryndís Haraldsdottír meget at se naalakkersuisut deltage.

Men det sker kun, hvis der forinden ligger et klart forslag på bordet, som lever op til Grønlands krav, skriver Múte B. Egede i en mail til KNR.

- Min deltagelse afhænger af, hvorvidt der er taget konkrete skridt til, at Grønland kan blive fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd, og at dette er uden forbehold og på lige fod med de andre lande i Norden.

Ifølge KNRs oplysninger har Grønland og Danmark sammen lagt et forslag på bordet til en ændring af Helsingfors-aftalen.

Det er dog i sidste ende op til Nordisk Ministerråd at vedtage eventuelle ændringer i Helsingforsaftalen.