Forfattere debuterer i gruopvækkende novellesamling: "Jeg skal jagte dig"

Seks spirende forfattere er netop nu aktuelle med en novellesamling. De har nemlig deltaget i talentprogrammet ”Allatta!”. Én af dem er Gertrud-Marie ”Kiitu” Kreutzmann, og hun har fået mod på mere.
Gertrud-Marie "Kiitu" Kreutzmann er netop udkommet med sin første novelle, og hun er slet ikke klar til at ligge pennen fra sig. Foto © : KNR/Gaaba Olsen
06. december 2023 12:10

”Mens jeg havde mine øjne lukkede, var det som om, at kvinden stak sine negle på min ryg. Det føltes som om, at musklerne i mine skuldre blev revet over, men da jeg åbnede mine øjne, var kvinden væk.”

Sådan lyder et udpluk af den novelle, 24-årige Gertrud-Marie ”Kiitu” Kreutzmann lige nu er aktuel med i bogen - Misigisat Eqqumiitsut / Mærkelige oplevelser.

Hun er nemlig én af de i alt seks grønlandske unge, der har deltaget i talentprogrammet ”Allatta!”, som har til formål at styrke skrivelysten blandt de unge i landet:

- Uhh. Jeg har ikke rigtig turde kalde mig forfatter endnu, men det er jo rigtigt, at der udkommet en bog, som jeg har været med til at skrive. Det er helt surrealistisk for mig at sige, at jeg har været med til at skrive noget, der er udkommet, siger Kiitu.

Udover Kiitu er også Nialiannguaq Simigaq, Pilunnguaq Karlsen Kristensen, Nivi Mathiesen, Pipaluk Nathansen og Ea Hoffmeyer.

Temaet i dette års ”Allatta!” har været gys og gru, og derfor har Kiitu skrevet novellen - ”Malersussavakkit” eller på dansk ”Jeg skal jagte dig”.

- Den handler om en gymnasieelev. En kvinde på 16 år, som oplever, at skulle flytte på kollegie for første gang og oplever alle mulige mærkelige ting, siger Kiitu og fortsætter:  

- Det hele foregår i hendes hjerne, men det manifesterer sig i hendes fysiske tilstedeværelse. Der er den her kvinde, der jagter hende hver nat.

Og faktisk har forfatteren fundet inspiration fra sit eget liv:

 - Jeg flyttede selv i en tidlig alder, og det var lidt hårdt i starten. Jeg har altid boet hjemme, og jeg var relativt ung, da jeg lige pludselig skulle klare alting selv, siger hun.

Inspireret til mere

”Allatta!” er et samarbejde mellem NAPA, Kalaalit Atuakkiortut (Grønlands Forfatterforening) og flere andre.

For dem er det vigtigt at komme ud med budskabet om, at litteraturen er en kraftfuld kanal til kulturel forståelse og selvudtryk, og derfor støtter de talenterne:

- Jeg har lært rigtig meget. Især om fortællestruktur og alt muligt andet, som jeg slet ikke tænker på, når jeg skriver, siger Kiitu.

Gennem et opslag, indsendte Kittu sin novelle. Derefter har en jury læst novellerne i gennem og udvalgt de bedste, som så bliver inviteret til en bootcamp, hvor de spirende forfattere arbejder sammen med mentorer.  

- Jeg har aldrig skrevet noget i den her stil. Så det var meget behjælpeligt at have en med meget kendskab til det, som kunne komme med råd til, hvordan man kunne gøre sin historie mere gyselig, siger Kiitu.

Og efter forløbet tyder meget altså på, at hun har fået mod på endnu mere, og slet ikke er færdig med at finde pennen frem:

- Det håber jeg. Det har helt sikkert inspireret mig. Jeg vil rigtig gerne have udgivet mere og måske skrive en novellesamling senere.

Der har allerede været boglancering i Nuuk og Qaqortoq, og på et senere tidspunkt vil det samme ske Qaanaaq.