Verden er i dag vågnet op til et blodrødt aktiemarked.
Et af de steder, hvor aktierne har taget en ordentlig rutsjebanetur ned ad, er Japan, som oplever et fald på 12,4 procent, hvilket det største siden den såkaldte Sorte Mandag i 1987.
Det skriver nyhedsbureauet AP.
Sidste uge var præget af røde tal på børser verden over, og denne uge er begyndt med uro i Asien.
Også i Sydkorea og Taipei har der været faldt på over otte procent, mens der i Singapore har været et fald på over fire procent. Det toneangivende australske indeks faldt med over tre procent.
Den japanske centralbank hævede sidste uge renten for anden gang på 17 år, og der spekuleres i, at renten kan blive hævet endnu en gang.
Det har styrket den japanske yen, hvilket er en negativ faktor for de japanske eksportvirksomheder.
Investeringsbanken Daiwa Securities siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at den dårlige udvikling mandag i Japan er en afspejling af "øget bekymring for den usikre amerikanske økonomi".
Det er blandt andet sidste uges amerikanske jobtal, som har været med til at skabe bekymring for den økonomiske udvikling globalt.
Antallet af beskæftigede uden for landbruget i USA steg med 114.000 i juli, hvilket var langt under, hvad økonomer havde ventet.
De skuffende tal fra USA fik fredag det danske C25-indeks til at falde med 2,5 procent. Det var indeksets største fald siden september 2022.
Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, ser to scenarier i den kommende tid: Enten er der tale om en vækstafmatning, eller også kan USA være på vej mod en recession.
- Analytikerne hælder her og nu til, at det er mest sandsynligt, at vi "blot" er på vej ind i en vækstafmatning, skriver han.
- Men risikoen for en recession er - i det mindste kortsigtet - steget markant og nok reelt ikke så langt fra 50 procent.
Finansmediet MarketWire skriver, at i "Japan leder udviklingen tankerne hen mod et decideret børskrak".
Men selv om der ser ud til at være lagt op til fald på børserne i USA og Tyskland ved åbningen mandag, peger handlen med futures, som er en type værdipapirer, der kan indikere, hvordan markedet åbner, på mere afdæmpede fald end i Asien.
Der er dog intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Aktiefaldene kan nemlig betyde, at der snart kommer rentenedsættelser for boligejerne, hvilket vil gøre det billigere for folk at låne penge til et boligkøb.