Japansk konkurrence til grønlandske jordarter

Der har været megen snak omkring de værdifulde sjældne jordarter, Grønlands undergrund efter sigende skulle være så rig på. Kina har ellers verdensherredømmet på det område, og derfor havde en stor del af verdens industrilande blikket rettet mod værdierne i Grønland. Der var nemlig stort set ikke andre områder, som ikke var domineret af kineserne.
Skrevet af Peter Troelsen
28. marts 2013 12:30

Det har et nyligt fund i Japan vendt op og ned på, og med det forhold der i øjeblikket er mellem Japan og Kina, er der ingen chancer for at kineserne også kan komme til at sidde på det fund.

- Vi har fundet depoter af tungere metaller, der er mere koncentrerede end man nogensinde har forestillet sig, fortæller forskerteamets leder, Yasuhiro Kato fra Tokyo University til The Telegraph.

De tungeste grundstofmetaller, som Ytterbium , Dysprosium og Europium er nødvendige i fremstillingen af alt fra fjernstyrede missiler til iPads.

Forskerholdet fra Japan Agency for Marine-Earth Science og Tokyo University opdagede allerede for to år siden nogle forekomster af de tungere metaller midt i Stillehavet. Forekomster, der nu vurderes at være tusind gange større end hele verdens samlede mængde af jordmetaller, der er tilgængelig på land, skriver DR på deres hjemmeside.

Det seneste fund ved øen Minami Torishima bød også på overraskelser. Her er koncentrationen af de tungeste og mest sjældne metaller over 50 procent, hvilket er dobbelt så meget som Kinas vigtigste miner.

USA og en række andre lande har de seneste år intensiveret deres udvinding af de 17 sjældne grundstoffer, men det har været svært at finde en tilstrækkelig mængde af de tungere metaller. Blandt andet Dysprosium, der er verdens stærkeste magnet og Ytterbium, der bliver brugt i lasere.