Japans ninjadiplomati kræver tålmodighed

Japan har allerede sikret sine råstofinteresser, men alligevel ser ekspert gode muligheder for samarbejde mellem Grønland og solens rige.
17. december 2013 11:44

Sydkorea og Kina tordner ind på det grønlandske område, med store armbevægelser og planer om råstofeventyr og andet samarbejde. Men hvad med den stille nabo. Ninjalandet Japan. Hvorfor er deres tilstedeværelse i Grønland og Arktis ikke så tydelige.

Vi har talt med Japanforsker Aki Tonami fra det nordiske center for asienstudier, NIAS om baggrunden for dette, og hvad Grønland skal gøre, hvis man ønsker at vække interesse i den opadstigende sols rige.

- Indtil nu har de japanske virksomheder ikke rigtigt opdaget de muligheder og det potentiale Grønland har. Fordi i forhold til mineraler og olie er der andre markeder, hvor de japanske virksomheder har investeret i Mellemøsten og Sydamerika, siger Aki Tonami.

Som derved mener, at Japan på den måde allerede har sikret sit behov for råstoffer.

Hun deltog, et seminar om Grønland og Asien, der foregik på Ilisimatusarfik og var det første produkt af det nye samarbejde mellem universitetet og NIAS.

Et seminar, hvis formål var at sætte forholdet til Asien mere i fokus i Grønland og give interesserede mulighed for at få større viden om fjernorienten, som Grønlands fremtid jo i høj grad læner sig op ad.

Det er jo nemlig i disse lande, der er villighed og kapital til at investere i store mine- og olieprojekter, ligesom turister fra disse lande også udgør et kæmpepotentiale.

Som det ser ud nu, er det dog mest Kina og Sydkorea, der har vist interesse.

- Indtil nu har de ikke rigtigt set noget overhængende behov for at konkurrere med Kina og Sydkorea, når det kommer til at vise deres interesse for Grønland, siger Aki Tonami om sit moderland.

Japanforskeren, som blandt undersøger Japans arktiske strategi peger som sagt på, at Japan allerede har sikret sit behov for råstoffer. Alligevel ser hun gode muligheder for at Grønland kan tiltrække investeringer fra Japan.

Modsat koreanerne, der ankommer med store armbevægelser, foregår det japanske forarbejde dog mere snigende i skyggerne.

Herudover er japanske embedsmænd og japanske virksomheder meget forsigtige, så det tager lang tid for dem, før de føler sig trygge ved at en investering og beslutter, at den ikke er for risikabel. 

- Men når de først har besluttet, at de vil gå efter det, så går det rigtigt stærkt, effektivt, og det bliver formentligt udbytterigt for både japanske virksomheder og for Grønland. Det er bare sådan, at måske bliver det grønlandske folk nødt til at være lidt mere tålmodige.

Aki Tonami peger også på japanske turister er et vægtigt aktiv, som Grønland kan nyde godt af. Det er dog ikke nok bare at slå på nordlys og sne. Det ser de nemlig allerede på Island.

- Hvis man kan finde en måde at brande Grønland og appellerer til det japanske folk, vil det helt sikkert få opmærksomhed. Man skal bare finde en historie, siger Tonami.

Hun reklamerer dog gerne selv lidt for vores land.

- Det er smukt land, jeg har aldrig været i et land som dette, så jeg kommer til at huske det længe fremover, siger Aki Tonami, der håber også at kunne komme tilbage en sommer.