Japan gik i stå

I nat klokken 02:45 grønlandsk tid og et minut frem sænkede stilheden sig overalt i Japan.
Skrevet af Mads Ullerup
11. marts 2012 12:56

Tog stoppede, folk på gaden stod stille, og alle og enhver blev tavse og bøjede deres hoveder.

Man markerede, at det er præcist et år siden, at et stort jordskælv, målt til 9,0 på richterskalaen, og en efterfølgende tsunami dræbte omkring 19.000 mennesker og sendte landet ud i en alvorlig atomkrise.

Ved en national ceremoni i Tokyo holdt kejser Akihito og statsminister Yoshihiko Noda, begge klædt i sort, tavse bønner til ære for de omkomne og deres familier fra en scene, der var fyldt med hvide blomster og med det japanske flag placeret højt oppe over dem.

Kejseren, som for tre uger siden gennemgik en operation i hjertet, sagde, at Japan aldrig ville glemme tragedien og talte om vigtigheden af "kizuna", det menneskelige bånd, i kølvandet på katastrofen.

- Mange vanskeligheder ligger forude i genopbygningen af de katastroferamte områder.

- Jeg håber, at hvert et medlem af offentligheden vil forene deres hjerter med de mennesker, der er berørt af katastrofen, og fortsætte med at hjælpe dem med at forbedre deres liv, sagde han.

Sørgende familier landet over var samlet i de stadig ødelagte byer og landsbyer langs hele den nordøstlige kyst til mindre ceremonier for at huske på dem, der mistede livet, da den tårnhøje tsunami skyllede ind over landet og tog alt med sig på sin vej.