Jakobine Leander boede i skimmelramt lejlighed: Havde aldrig forestillet mig at blive så syg

Astma og berygtet hovedpine er nogle af de ting, Jakobine Leander og hendes mand i dag lider af. Sygdommene startede, da parret boede i en lejlighed med skimmelsvamp i Nuuk.
Jakobine Leander har i dag både astma og KOL, som startede, da hun boede i en lejlighed med skimmelsvamp. Foto © : KNR
22. januar 2023 11:34

Jakobine Leander hilser lavt og viser ind i lejligheden på Radiofjeldet, der er så stille, at det kan være svært at få et ord frem.

I sofaen sidder hendes mand. Øjenbrynene vipper op i en hilsen. Stilheden fortsætter.

Jakobine Leander begynder lavmælt at fortælle. Og at hun taler lavt, er der en god grund til.

Hendes mand lider nemlig af Hortons hovedpine, som er en kraftig smerte ved hans højre øje i perioder. Jakobine Leander selv døjer med astma og KOL, som er en kronisk lungesygdom.

Og hun mener, at lejligheden, som vi sidder i nu, er årsagen til parrets lidelser.

- Jeg havde aldrig forestillet mig at blive syg på denne måde. Aldrig. Jeg har aldrig haft problemer med lungerne. Vi har været sunde hele vejen igennem lige indtil, at det her skete, fortæller 66-årige Jakobine Leander.

Skimmelramte boliger

- 70 af Selvstyrets udlejningsboliger er ramt af skimmelsvamp.

- Godt 60 lejere i Nuuk venter på en erstatningsbolig på grund af skimmelsvamp eller generel nedslidning.

- Der er afsat 15 millioner kroner på finansloven for 2023 til renovering af skimmelramte boliger.

Kilde: INI A/S, Finansloven for 2023.

Hvad der skete var en tør luft, og en muggen lugt, som begyndte at brede sig i parrets lejlighed i 2017. I december samme år blev Jakobine Leanders mistanke bekræftet.

Der var skimmelsvamp i lejligheden, som parret indtil nu havde boet i i godt 20 år.

Dermed blev Jakobine Leander og hendes mand ramt af det problem, der gennem mange år har været et stort problem her i landet: nedslidte- og skimmelsvampsramte boliger.

Ifølge INI A/S, der administrerer Selvstyrets lejeboliger, er 70 af Selvstyrets lejemål i hele landet ramt af skimmelsvamp.

I Nuuk afventer godt 60 lejere erstatningsbolig på grund af skimmelsvamp eller generel nedslidning i deres nuværende bolig.

Siden 2015 er der brugt omkring 170 millioner kroner på renovering af skimmelsvampsramte lejligheder. Størstedelen af pengene kommer fra finanslovens bevillinger til formålet, mens INI selv har betalt en mindre del af beløbet. Det oplyser INI til KNR.

Bankede hovedet mod væggen

For Jakobine Leander og hendes mand betød den skimmelsvampsramte lejlighed, at parret i december 2017 flyttede i en erstatningsbolig.

I februar 2018 flyttede parret tilbage til deres hjem, som ifølge Jakobine Leander i mellemtiden skulle være blevet behandlet for skimmelsvamp.

Lejligheden duftede af maling, fortæller hun. Men hun kunne fortsat også lugte den mugne lugt af skimmelsvamp.

- Jeg kunne bare mærke, at der var et eller andet. Vi havde haft vores møbler i lejligheden med skimmelsvamp, så vi troede først, at det var møblerne, der lugtede. Derfor skiftede vi dem ud. Men lugten var der stadig, siger Jakobine Leander og fortsætter:

- Jeg fik det bare værre og værre. Jeg var træt, havde hovedpine, og det kløede over hele kroppen.

- Jeg blev hurtigt forpustet, og jeg kunne ikke sove om natten på grund af åndenød. Jeg var nødt til at stå op og gå rundt og drikke vand.


Det var i denne boligblok på Radiofjeldet i Nuuk, at Jakobine Leander og hendes mand boede i skimmelsvampsramt lejlighed.

Også Jakobine Leanders mand fik det værre.

Han fik kronisk hovedpine, og sommeren 2018 gik med daglige hospitalsbesøg, fortæller Jakobine Leander.

Han blev diagnosticeret med periodevis Hortons hovedpine, hvor en del af behandlingen er ilt.

Jakobine Leander fortæller:

- Han var nede på skadestuen for at få ilt næsten dagligt. Og så på et tidspunkt var medicin ikke nok, så han fik en iltflaske og udstyr med hjem.

Han oplevede over fire smerteanfald om dagen, som fik ham til at gå hvileløs omkring.

Når det var værst, bankede han hovedet mod væggen for at udligne de mange smerter.

Det står også beskrevet i parrets lægejournaler, som KNR har set.

Journalerne bekræfter Jakobine Leanders diagnoser på astma og KOL, og hendes mands diagnose på periodevis Hortons hovedpine.

Det står ikke skrevet, at sygdommene er en konsekvens af skimmelsvamp.

Samtidig står det skrevet, at Jakobine Leander har røget cigaretter gennem flere år, som kan resultere i KOL.

Journalerne viser, at parret begge har fået det betydeligt bedre efter, at de ikke længere bor i en skimmelsvampsramt lejlighed.

Hvor det hele startede

Parret nåede at bo i den gamle skimmelsvampsramte lejlighed i godt halvandet år, inden de flyttede i en ny lejebolig i nærheden af deres hjem gennem mange år.

Men i november 2020 fik de tilbud om at flytte tilbage til lejligheden, hvor de havde tilbragt så mange år – godt tre år efter, at Jakobine Leander første gang havde lugtet skimmelsvamp i lejligheden.

Og efter fire flytninger på tre år er det her i selvsamme hjem - med indrammede familiebilleder og udsigt til havet i horisonten – at Jakobine Leander lavmælt fortæller.

Hvorfor flyttede I tilbage, når lejligheden havde været ramt af skimmelsvamp, og I før havde oplevet, at skimmelsvampen ikke var forsvundet?

- Det er her, vi har boet i mange år. Det er her, børnebørnene har minder fra, svarer Jakobine Leander.

I dag kan Jakobine Leander ikke lugte tegn på skimmelsvamp, og parrets sygdomssymptomer er bedre end før.

Men fire flytninger og tre diagnoser har kostet dem dyrt, fortæller hun fortsat.

Og så mener parret ikke, at INI har levet op til deres ansvar, da lejligheden ikke blev renoveret for skimmelsvamp første gang.

- Jeg var virkelig vred midt i det hele. Jeg var vred på INI. Også alle de udgifter vi har haft i forbindelse med flytningen. Vi er ikke unge mere, og det er en del af vores opsparing, vi har brugt på at flytte, siger Jakobine Leander og fortsætter:

- Jeg håber ikke, at andre bliver udsat for det samme.

KNR har forelagt INI A/S kritikken. INI A/S oplyser, at de ikke kommentere på enkeltsager.