Jakob Janussen er død efter lang tids sygdom

Jakob Janussen, som spillede en stor rolle i selvstyrelovens tilblivelse, blev 81 år gammel.
Jakob Janussen var formand for Grønlands egen selvstyrekommission, der afleverede en betænkning i 2003. Foto © : Jakob Janussen
20. oktober 2023 16:28

En af Selvstyrelovens faddere, Jakob Janussen, er død efter lang tids sygdom i nat på Frederiksberg hospital.

Det oplyser familien.

Han blev 81 år gammel.

Jakob Janussen var chef for den grønlandske del af den dansk grønlandske selvstyrekommissions sekretariat. Kommissionen kom i 2008 med sit forslag til selvstyreloven, som er det lovgivningsmæssige grundlag for Grønlands udvidede selvstyre, der trådte i kraft i 2009.

Inden da havde han bestridt mange poster i det tidligere Grønlands Hjemmestyre. Han var blandt andet direktør for personaledirektoratet i det daværende Grønlands Hjemmestyre.

Jakob Janussen var formand for Grønlands egen selvstyrekommission, der afleverede en betænkning i 2003.

Tidligere formand for landsstyret Lars-Emil Johansen betegner overfor KNR Jakob Janussen som grundig, omhyggelig og effektiv i sit arbejde.

Jakob Janussen var uddannet kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet i 1974, og fik i 2017 en æresdoktorgrad ved Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet.

"På grundlag af Jakob Janussens omfattende virksomhed og betydningsfulde indsats for det grønlandske samfund med oplysning og uddannelse af befolkningen, udformning af det politiske system og arbejdet med den daglige administration af Hjemmestyret tildeltes han æresdoktorgraden ved Ilisimatusarfik," lød begrundelsen dengang.

Jakob Janussen var i en årrække politisk kommentator på KNR.

Jakob efterlader hustru Estrid Janussen og deres børn, Kristiane og Aputsiak og fem børnebørn.