Jagtbetjent har målt 9167 hellefisk

Jagtbetjentene på kysten gør et stort arbejde når bestandene af de levende ressourcer skal registreres. Det er først og fremmest måleprøver fra fiskeriet, som de udfører for Naturinstituttet. Men nogle jagtbetjente er mere flittige med måleinstrumentet end andre.
Skrevet af Louise M. Kleemann
17. januar 2012 09:16

- Det er en fast aftale, at jagtbetjente tager ud på indhandlingsstederne og på isen og måler længderne på de fisk, der bliver hevet op af vandet. Måleprøverne er nemlig et meget vigtigt redskab i Grønlands Naturinstituts rådgivningsarbejde, fortæller Kitte Vinter-Jensen, som er informationsmedarbejder på Naturinstituttet.

Der var dog én jagtbetjent, som havde gjort sig særligt bemærket da årets målinger blev gjort op. Anthon Zeeb fra Uummannaq havde nemlig gjort sig mere end fortjent til 1. præmien, som årets måleprøvetager. Han havde målt ikke færre end 9167 hellefisk i løbet af 2011.

Det er næsten 3000 flere end de måleprøver, som Naturinstituttets egne biologassistenter har taget i løbet af året.

Og det betyder ifølge Naturinstituttet, at datamaterialet for 2011 er rigtig godt og brugbart.

- Det er vigtig for os at vide, hvor store fiskene er, når vi skal regne på, hvor stort et fiskeri bestanden kan bære. Hvis man fanger 5 tons små fisk betyder det, at der er fanget mange flere fisk, end hvis man havde fanget 5 tons store fisk. Omvendt siger vi, at fisketrykket er lavt, når de 5 tons består af store fisk. Derfor er måleprøverne så vigtige i vores rådgivning og derfor bliver fiskeriet ind imellem pålagt at tage måleprøver. Det er vores allerbedste redskab til at vurdere om fiskeriet er bæredygtigt, fortæller biolog fra Grønlands Naturinstitut Anja Retzel.


Samarbejdet med jagtbetjentene og fiskeriobservatørerne er værdifuldt for Naturinstituttet da det sikrer, at der er data til rådgivningen både fra sommer og vinterfiskeriet.