GreenlandIce udvider og går efter danske kunder

Greenlandice trodser både bureaukrati og besvær og åbner en ny fabrik i Nuuk.
Foto © : Maik Carretero
Skrevet af Sandra Meinecke
27. januar 2015 12:16

I seks år har Maik Carretero lavet sorbetis til grønlænderne, den kendte GreenlandIce - men nu skal både produktion og eksportmarkedet udvides.

- Vi er kommet i den situation, at vores efterspørgsel er blevet større, hvilket gør, at vi bliver nødt til at udvide vores produktion, og det gør vi ved at lave en fabrik, siger iværksætter og ejer af GreenlandIce, Maik Carretero, til KNR.

Men det har ikke været uden forhindringer at udvide isproduktionen for den lille fabrik, som startede i køkkenet hjemme hos Maik Carretero og hans kone.

 

Bureaukrati og byggetilladelse
En række bureaukratiske forhindringer har forsinket processen. Blandt andet har det været en udfordring at få de nødvendige byggetilladelser til den nye fabrik i Nuuk.

- Vi har været inde i nogle problemer omkring tegninger, som der skal laves med arealtildelinger, siger Maik Carretero og tilføjer:

- Vi knokler meget hårdt for, at det hele går i orden, så vi kan se at komme i gang - det er jo arbejdspladser, som vi snakker om her.

Ligeledes har det været overraskende at opdage, at det ikke er så enkelt at udvide markedet til udlandet. Det kræver nemlig helt særlige tilladelser.

- Det, som vi har gjort, er, at vi lavet en dansk virksomhed på den baggrund, at vi godt kunne tænke os at eksportere til Danmark, men holder pengene inden for landet landets grænser (Grønland, red.). Så tager vi vores produkter heroppe, og sender dem så til Danmark - ned til os selv, forklarer iværksætteren.

- Problemet er, at veterinærmyndigheder ikke vil tillade, at vi gør det på den måde. Så meget Rigsfællesskab er vi åbenbart heller ikke, så de vil tillade det. Selv om vi faktisk har det, som man kalder for en "bit" heroppe, som kan godkende alle produkter til at videresende til Danmark, siger Maik Carretero.

GreenlandIce forventer at udvide til det danske marked i løbet af året og har allerede ansat den første medarbejder i Aalborg.

 

Iværksætterens råd: Hold fast i din idé
Maik Carreteros bedste råd til andre iværksættere er, at de skal samarbejde med andre, som har andre evner end en selv. Og ikke mindst at forfølge sine ideer, fortælle om dem, udvikle på dem og i sidste ende gøre det.

- Du skal holde fast i din idé, fastslår han.

Lokalerne i den nye fabrik i Nuuk er så småt ved at være klar, men nøjagtigt, hvornår isprodutionen begynder, er endnu ikke fastsat.

Men ifølge Maik Carretero går der ikke lang tid, før der er meget mere sorbet på markedet.