Isukasia: Mange kinesere vil sætte SANA under pres

London Mining har ingen planer om at bygge et sygehus selvom opbygningen af minen vil kræve en arbejdsstyrke mellem 1.500 og 3.000 arbejdere. Større skader skal derfor behandles i Dronning Ingrids Hospital.
Skrevet af Noah Mølgaard
07. september 2012 04:35

Risikoen for arbejdsulykker vil være til stede under opbygningsfasen af minen i Isukasia i Godthåbsfjorden. Større skader vil blive behandlet på Dronning Ingrids Hospital.

- Vi vil have en form for skadestue i Isukasia, hvor der vil være personale, der kan give førstehjælp, hvis uheldet skulle være ude. Men vi har ikke mulighed for at få behandlet større skader på stedet, siger direktør i London Mining Greenland A/S Xiaogang Ho til KNR.

Det betyder øget pres på Dronning Ingrids Hospital, der i dag bruger alle tilgængelige resurser.

Alle arbejdere, der bliver sendt til Isukasia skal gennemgå en sundhedsundersøgelse inden de bliver sendt i Grønland.

Men London Mining Greenland A/S regner med, at der vil være behov for sundhedsydelser hos tandlæger og fysioterapeuter. En del af behovet vil kunne dækkes af private.

London Mining Greenland A/S skriver i høringsmaterialet, at Grønlands fordel ved projektet vil være indtægter til landskassen, som forventes at være på omkring 35 milliarder kroner i løbet af 15 år. Der vil også kommer flere muligheder for beskæftigelse, hvor minen regner med at beskæftige mellem 400 og 500 til drift af minen.

Bagdelen af medaljen kan være flere arbejdsulykker og sociale konflikter.

London Mining Greenland A/S har afleveret ansøgning til udnyttelsestilladelse hos Selvstyret. Der er høringsperiode til den 19. oktober. Og der bliver afholdt et høringsmøde i aften i Ilimmarfik klokken 19.00. Mødet i aften vil kun beskæftige sig med de samfundsmæssige konsekvenser for projektet.

Det er stadig uvist, hvornår Selvstyret tager stilling til ansøgningen.

- Det kan tage flere måneder efter høringsfristen. Der bliver ikke truffet forhastede beslutninger. Jeg kan sagtens forestille mig at der går op til et halvt år. For et ja eller nej til ansøgningen skal besvares med grundige argumenter, siger naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen til KNR.